To V. Rakopoulos Trio στο Βασσαρά

Σάββατο 11 Αυγούστου στις 9 το Βράδυ
Ένα ειδικό μουσικό πρόγραμμα για τον Βασσαρά με ήχο κλασικής μουσικής, παραδοσιακής και σύγχρονης jazz.
Βασίλης Ρακόπουλος – κλασσική κιθάρα
Πέτρος Βαρθακούρης – κόντρα μπάσο
Θέμης Νικολούδης – βιολί.
Διοργάνωση: Κοινότητα Βασσαρά και
Μαλεβός –Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Η συναυλία θα γεφυρώσει τα Β – Β , Βασσαράς –Boston κάνοντας νύξη στην πρόθεση για αλληλεγγύη της Αμερικάνικης παροικίας προς τη ρίζα Βασσαρά αλλά και για την αγάπη των ντόπιων για τους συμπατριώτες τους.Η μουσική θα υπογραμμίσει την δυνατότητα συνύπαρξης των διαφορετικών μουσικών ιδιωμάτων, διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών και την δυνατότητα συνεργασίας τους.Η αλληλοστήριξη των διαφορετικών μουσικών μερών θα αποτελέσει μια συνεκδοχή της αλληλεγγύης που μπορεί να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί.Το περιεχόμενο θα είναι μικτό, διμερές – οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. από τη μια μεριά η δύση η Ευρώπη η Αμερική και ο πολιτισμός της από την άλλη ο νότος, ο νόστος, η ξενιτιά τα βουνά και η θάλασσα της μεσογείου.”
Β.Ρακόπουλος

Ο Βασίλης Ρακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1975 απεφοίτησε από τη σχολή ηλεκτρολόγων-μηχανολόγων του Ε Μ Π και έγινε μέλος του Τ Ε Ελλάδος. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην πυρηνική φυσική (Κ Π Ε Δημόκριτος ) και στην επιχειρησιακή έρευνα (Ε Μ Π ).Την δεκαετία 1970-80 εργάστηκε σαν κιθαριστής σε συναυλίες και ηχογραφήσεις διακεκριμένων συνθετών ( Μ.Χατζηδάκις, Μ. Θεοδωράκης, Δ. Σαββοπουλος, Θ. Μικρούτσικος, Γ. Κουρουπός, Μ. Γρηγορίου κ.α) και συμμετείχε ουσιαστικά στο σχηματισμό της πρωτοεμφανιζόμενης Ελληνικής Jazz σκηνής, παίζοντας στο jazz club του Μπαράκου & στο Half Note με Έλληνες και ξένους μουσικούς (Γ.Φιλιππίδης, Μ. Μικέλης, Johnny Labizy, Rudolf Dasek, Bella Lacatos κ.α). Την ίδια περίοδο επισκέφτηκε τις ΗΠΑ, Καναδά & Ευρώπη βρίσκοντας την ευκαιρία να γνωρίσει μεγάλους μουσικούς της Jazz (Β.Evans, Lenny Braw κ α). Συμμετείχε στο διαγωνισμό jazz της ΕΡΤ όπου επελέγει στην ορχήστρα Jazz νέων μουσικών της ΕΟΚ.Το 1980 πέτυχε στις εισαγωγικές εξετασεις του SWISS JAZZ SCHOOL (HOCHSCHULE der KUNST /BERN CONSERVATORY) και το 1986 πήρε το δίπλωμα j a z z κιθάρας (δεύτερο όργανο τρομπέτα). Επίσης παρακολούθησε μαθήματα αντίστιξης & φούγκας με τον M . G u t e s h a , ενορχήστρωσης & σύνθεσης με τον A x e l J u n g b o o d και μαθήματα παιδαγωγικής στο πανεπιστήμιο της Βέρνης.Η δεκαετία 1980-90 τον βρίσκει μόνιμο κάτοικο Ελβετίας να εργάζεται σαν μουσικός session σε όλη την Ευρώπη. Κιθαριστής και άλλοτε τρομπετίστας της SWISS JAZZ SCHOOL big band έπαιξε με γνωστά ονόματα της jazz (Billy Brooks, Art Farmer, Rufus Reid κ α ) και έλαβε μέρος σε ηχογραφήσεις της DRS big band της Ελβετικής ραδιοφωνίας.

Το 1990 επιστρέφοντας στην Ελλάδα ηχογράφησε για τα μουσικά εργαστήρια του τρίτου προγράμματος, εργάστηκε σαν ενορχηστρωτής σε μουσικές παραγωγές της Ελληνικής δισκογραφίαs και άρχισε να ηχογραφεί την προσωπική του δισκογραφία που περιλαμβάνει 1) Ρωξάνη (Lyra), 2) Χορός των πυρσών (e-terra), 3) IRIS σύμπραξη με τον Ross Daly (protasis), 4) Ενότητες τρείς (universal/muse.gr), 5) Αμμων (muse.gr/wave).

Τη δουλειά του έχει παρουσιάσει σε κύκλο εκπαιδευτικών συναυλιών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στα διεθνη Jazz φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Πέτρας, Σαντορίνης, International Rοme jazz festival, A-fes Σκόπια ενίοτε σε σύμπραξη με ξένους καλλιτέχνες ( Aziza Mustafa Zadeh Bulgarian voices, Egberto Gismonti ).Επίσης στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 στο Ηράκλειο της Κρήτης και στην Αθήνα.Έχει πολυετή διδακτική πείρα και από το 2003 διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο λειτουργική αρμονία και jazz κιθάρα.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s