Η επιστολή του προέδρου και οι απαντήσεις

222

Ο πρόεδρος της κοινότητας Γ. Μελέτης δημοσίευσε μια επιστολή στα Βασσαρέικα Νέα. Επειδή μια πρώτη αντίδραση έχει κοινοποίηση προς την Ιστοσελίδα, θα ανοίξουμε ένα Post (ειδικά για αυτό το σκοπό) όπου θα δημοσιευθούν όλες οι ενυπόγραφες τοποθετήσεις γύρω από το θέμα, με χρονολογική σειρά, καθώς και με link στα κείμενα. Έτσι  όλα τα δεδομένα θα είναι στην διάθεση σας.

Επιστολή Γ. Μελέτη

https://vassaras.files.wordpress.com/2012/12/istories-enos-proedrou2.pdf

Επιστολή Δ. Σταυρόπουλου

https://vassaras.files.wordpress.com/2012/12/epistoli-d-stauropoulou.pdf

Επιστολή Γ. Γαλάνη

https://vassaras.files.wordpress.com/2012/12/epistoli-dimokritos.pdf

Eπιστολή Δημόκριτος

https://vassaras.files.wordpress.com/2013/01/syllogos-apantisi-06-01-13.pdf

Επιστολή Γ. Μελέτη

Ιστορίες από την καθημερινότητα ενός προέδρου No 2

Εδώ, στην εφημερίδα μας, τα Βασσαρέικα Νέα, γράφαμε πριν από ένα χρόνο:

¨στη στήλη …θα αναφέρω γεγονότα που σημάδεψαν θετικά η αρνητικά το προηγούμενο τρίμηνο, θα ξεκαθαρίζω φήμες η κριτικές που ακούστηκαν, και θα ανοίγω ένα δημόσιο διάλογο για θέματα που απασχολούν τον Βασσαρά και τους κατοίκους του.

Θα παραθέτω την δική μου εκδοχή για τα γεγονότα και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί, ανοιχτά και δημόσια, να απαντήσει δίνοντας την δική του άποψη. Θέλω να μεταφέρω την αντιπαράθεση και την ανταλλαγή επιχειρημάτων από το υπόγειο στην πλατεία, στο φως.¨

Συνεχίζουμε λοιπόν και δυστυχώς με πιο σοβαρά θέματα, που επηρεάζουν άμεσα την προσπάθεια για το χωριό και τους κατοίκους του. Πραγματικά λυπάμαι που αναγκάζομαι να προσωποποιήσω τα γεγονότα, αλλά δεν μπορώ να τα κρατάω άλλο μέσα μου. Δεν είμαι αναίσθητος, δεν μπορώ να τα καταπιώ όλα. Το καλοκαίρι, που πολλές φορές, από την πίεση, φοβήθηκα για την υγεία μου, προειδοποίησα – και μέσα στο συμβούλιο – ότι θα τα βάλω στην εφημερίδα. Δίνεται μια εντύπωση ότι υπάρχει ένας διχασμός στο χωριό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μια φούχτα άνθρωποι, οι ίδιοι και οι ίδιοι, που καλλιεργούν αυτό το διχαστικό κλίμα. Έδωσα τόπο στην οργή, για να μην δημιουργούνται προηγούμενα, αλλά δυστυχώς.

Ιστορία 4η – Το Τοπικό Συμβούλιο και η ¨αντιπολίτευση¨.

Την επαύριο της δημοπρασίας για την κατασκευή γηπέδου Μπάσκετ, Τένις κλπ. στο σχολείο, οι δυο τοπικοί σύμβουλοι (λες και στεναχωρήθηκαν που επιτέλους θα γίνει ένα έργο στο Βασσαρά), πήγαν στον Δήμαρχο και είπαν ότι άλλα είχαμε αποφασίσει, και όχι το γήπεδο, δηλαδή ότι εγώ παραποίησα τα πρακτικά για να προωθήσω το συγκεκριμένο έργο. Βέβαια δεν συμφωνούσαν ούτε μεταξύ τους για το τι είχαμε αποφασίσει – πως να ξέρουν τι θέλουν αφού δεν έχουν σχέδιο για το χωριό;

Η δημαρχία μου ζήτησε να προσκομίσω το πρόχειρο πρακτικό. Προσέξτε! Όχι το πρακτικό που είχε αντιγράψει ο υπάλληλός τους, αλλά το πρόχειρο αυτό καθ αυτό.

Πόσοι πρόεδροι νομίζετε αγαπητοί πατριώτες κρατάνε αρχείο πρόχειρων πρακτικών;

Ευτυχώς, είχα καταλάβει τι με περιμένει και τα κρατούσα όλα. Εννοείται βέβαια ότι καμιά παραποίηση δεν είχε γίνει και η απόφαση ήταν όπως έπρεπε. Ούτε ένα συγγνώμη δεν ακούστηκε. Τότε αποφάσισα και να τα γράψω.

Ξεκινάω από τον Γιώργο τον Παππά, ο οποίος είναι εκτός συναγωνισμού πλέον! Προσπάθησα πολλές φορές, αλλά δεν παίζεται! Σέβομαι την οικογένειά του, τον θεωρούσα φίλο μου και σκέφτηκα πολύ για το τι θα γράψω γι αυτόν. Διστάζω. Βλέπετε οι πράξεις του δεν θα τον εκθέσουν απλώς στους ψηφοφόρους του και στο χωριό του, αλλά θα υπάρχουν πολύ πολύ σοβαρότερες παρενέργειες για τον ίδιο. Το σταματάω εδώ προς το παρόν.

Θα αναφέρω τα μικρότερα αλλά και πιο εκνευριστικά:

-Μην ξέροντας ακριβώς την διαδικασία, νομίζοντας ότι όλα γίνονται (λέτε;) και έχοντας πρόσβαση στο δήμο, ακύρωσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που είχαμε για την πλατεία.

-Με συκοφαντεί ένα χρόνο τώρα ότι παραποιώ και πλαστογραφώ τα πρακτικά. Το λέει μάλιστα μέχρι και σε συγγενικά μου πρόσωπα, χωρίς να κοκκινίζει.

– Με είχε «σταυρώσει» από την αρχή της εκλογής μου να γκρεμίσω τα παρτέρια του Καραμπίνη, (αλλά να φέρω εγώ το θέμα στο συμβούλιο – βλέπετε τον είχαν υποστηρίξει στις εκλογές – καλά να πάθουν) αλλά τώρα πήρε μια δουλειά και λέει… ποια παρτέρια!!!!

– Με την συμπεριφορά του και τις ενέργειές του, έχει παγώσει η κατασκευή της στέγης στο κοινοτικό, για την οποία είχαν εξασφαλιστεί 12.000 ευρώ. Για το θέμα αυτό είναι γνώστες, από πρώτο χέρι, αρκετοί πατριώτες και μη, εδώ και στην Αμερική!

– Σε κάθε θέμα που προκύπτει στην κοινότητα, η τοποθέτησή του και η ανάμειξή του είναι καθαρά Ιδιοτελής. Κι αν θέλει ας με προκαλέσει να τα αναφέρω ένα ένα.

Ο Αντρέας ξέρει όλα τα παραπάνω. Αλλά ούτε μιλάει ούτε κάνει κάτι για να υπερασπίσει τα συμφέροντα του χωριού, όπως θα έπρεπε. Αντίθετα εκμεταλλεύεται την κατάσταση με μια ιδιότυπη συμμαχία με τον Γ. Παππά. Με τον Αντρέα το Γαλάνη εγώ δεν έχω τίποτα. Ίσως έχει μια πικρία για τις εκλογές, πάντα υπάρχουν αυτά, ίσως νάχει κάτι απ το παρελθόν, ίσως και να μην με συμπαθεί γενικώς βρε αδερφέ. Είναι δικαίωμά του. Όλα αυτά τα καταλαβαίνω και είναι ανθρώπινα. Του το είπα όμως και στο συμβούλιο, είναι κρίμα να ακολουθεί ανθρώπους που τους καθοδηγεί μόνο το μίσος.

Δεν συμμετέχει ποτέ σε καμιά συνέλευση, ούτε στην πρώτη για την οποία κανονίσαμε μαζί την ημέρα και την ώρα. Καθόταν απέναντι, στο άλλο μαγαζί, με τον

Πάνο τον Κοντάκη. Τον άνθρωπο που έχει πάρει βραβείο στο να περιφρονεί το χωριό του και να το βλάπτει, για να ικανοποιήσει το (χωρίς αιτία) πάθος του εναντίον μου.

Για δέστε τι έκανε στην απογραφή πληθυσμού επειδή εγώ ήμουν υπεύθυνος. Ενώ όλοι, οι απανταχού Βασσαραίοι, είχαν κινητοποιηθεί, σε συγκινητικό βαθμό, σε μια προσπάθεια να δυναμώσει το χωριό, αυτός, ο Πάνος, δημόσια, μπροστά μου, είπε δυνατά μέσα στο μαγαζί ότι «Αμα περάσουν τους 200 οι κάτοικοι, έχει γίνει κομπίνα». Δεν σας κρύβω ότι μετά από αυτό δίστασα, φοβήθηκα και δεν γράψαμε κανέναν ΕλληνοΑμερικάνο, όπως κατά δεκάδες έγραψαν όλα τα γειτονικά χωριά. Τόκανε γιατί νόμιζε ότι βλάπτει εμένα. Αυτό, όμως μεταφράζεται σε πολλά χρήματα που θα χάνει το χωριό μας για τα δέκα επόμενα χρόνια. Καταλαβαίνετε τι έκανε; Γιατί η χρηματοδότηση δίνεται με βάση τον πληθυσμό. Και δεν είναι για φέτος, αλλά για τα επόμενα δέκα χρόνια!

Λυπάμαι και ντρέπομαι που ασχολούμαι μαζί του, αλλά έχω αναλάβει, με προσωπικό κόστος, ένα καθήκον για το Βασσαρά και πρέπει να το φέρω σε πέρας. Δεν θα αφήνω πια αναπάντητες άλλες ενέργειες που το βλάπτουν.

Όπως το καλοκαίρι που τα πράγματα ξέφυγαν. Είχαμε φέρει στο χωριό, έναν από τους τρεις καλύτερους μουσικούς Jazz στην Ελλάδα, και ενώ φτιάχνουμε τα καθίσματα, λίγο πριν την συναυλία, μαθαίνω ότι δύο από τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου λένε στον Παπά Ανάργυρο να μην μου επιτρέψει να χρησιμοποιήσω το προαύλιο!!! Ο Πάνος ο Κοντάκης και ο Αντρέας! Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Έφεραν και τον Παπά σε πολύ δύσκολη θέση. Την προηγούμενη μέρα, στο προαύλιο είχε εκδήλωση ο σύλλογος κι όμως αυτοί του ζήτησαν να μην το δώσει σε μένα. Οι άνθρωποι γύρω τάχασαν με την ενέργειά τους.

Και μετά έρχεται η υπόθεση με το γήπεδο. Δηλαδή ήθελαν να ακυρωθεί το έργο; Για ένα γινάτι; Λυπάμαι που αναφέρομαι προσωπικά, αλλά δεν μπορώ να τα κρατήσω άλλο μέσα μου.

Θέλω να πω το εξής και να τελειώσω με αυτό. Ο Βασσαράς δεν είναι ούτε ο Μελέτης, ούτε ο Φουρτούνης, ούτε η Μεταξία ούτε κανένας. Όλοι εμείς είμαστε περαστικοί. Αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Δεν βλάπτουν εμένα. Το Βασσαρά βλάπτουν. Η εμπάθεια χωρίς όρια κι αρχές τους εκθέτει.

Ιστορία 5η – Ο σύλλογος Δημόκριτος.

Ο Δημόκριτος είναι θεσμός αλλά και εργαλείο για το Βασσαρά και με αυτή τη λογική πρέπει να πορεύεται και όχι να χρησιμοποιείται από ορισμένους ως αντιπολιτευτικό όχημα.

Αγαπητοί πατριώτες, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Όλοι ξέρουμε ότι έτσι είναι. Και δεν αναφέρομαι βέβαια στο σύλλογο η στο συμβούλιο συνολικά. Εξάλλου κι εγώ και η οικογένειά μου, αλλά και πολλοί άλλοι πατριώτες, είμαστε μέλη, αλλά τελευταία ουδέποτε ρωτηθήκαμε για το τι πρέπει η δεν πρέπει να κάνουμε, όπως γίνονταν στο παρελθόν. Εσείς πιστεύετε ότι δεν έπρεπε να μιλούν, τουλάχιστον, με τον πρόεδρο της κοινότητας για τα σχέδιά τους;

Όχι μόνο αυτό αλλά σε οποιαδήποτε κρούση μου, τον τελευταίο χρόνο, να βοηθήσουν να γίνει κάτι στο χωριό ήταν απολύτως αρνητικοί. Σε προτροπή μου να βάλει ο σύλλογος τα μισά χρήματα και εγώ (προσωπικά) τα υπόλοιπα ώστε να έχουμε internet και στην πλατεία, απάντησε ότι σαν σύλλογος δεν μπορεί (και την ίδια στιγμή ζητούσαν από μένα να απολογηθώ γιατί το έβαλα στο σχολείο!!!)

Πριν λίγο καιρό, πήρα συστημένη επιστολή από το Δήμο Σπάρτης (φανταστείτε, μέσα σε ένα μικρό χωριό ζούμε, είμαι μέλος του συλλόγου και ούτε που ήρθαν να μου το πουν!), ότι ο σύλλογος ζητά με αίτησή του να του παραχωρηθεί η αποθήκη πίσω από το κοινοτικό για να κάνει γραφεία!!!!!!!!!!!!

Δεν ήξερα ότι έχουν σκοπό να ανοίξουν Business και θέλουν και γραφεία! Μα καλά, είμαστε σοβαροί; Θα ξοδέψουν τα λεφτά μας για να κάνουν γραφεία; (η αποθήκη είναι γιαπί) Τι τα θέλουν; Έχουν 2 αίθουσες δικές τους για συνεδριάσεις, αλλά και το κοινοτικό. Ο πρόεδρος του συλλόγου έχει τα κλειδιά για το κοινοτικό κτίριο – εγώ δεν έχω – κι ούτε τα θέλω βέβαια. Μ αυτά θα ασχολούμαστε τώρα;

Πρέπει να τονίσω ότι πέρυσι που ήταν ενεργός στον σύλλογο ο Γιάννης ο Σταυρόπουλος, παρ όλες τις, αναπόφευκτες, κόντρες, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Εγώ μάλιστα του πρότεινα να αναλάβει πρόεδρος του συλλόγου στις εκλογές που έρχονταν. Οι πολιτικές διαφορές μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στη συνεργασία για το καλό του χωριού. Με την προτροπή του ο σύλλογος βοήθησε οικονομικά τις εκδηλώσεις που κάναμε, φτιάχτηκε κι η πόρτα στο κοινοτικό. Φέτος το καλοκαίρι, αντίθετα, μου δηλώθηκε από τον Τάκη τον Μαλικότση ότι εάν ήταν αυτός στο σύλλογο πέρυσι, δεν θα άφηνε να δώσουν τίποτα!

Όταν ο Άγγελος ο Κοντάκης, που αφιλοκερδώς φροντίζει και διαχειρίζεται τους τηλεοπτικούς αναμεταδότες, ζήτησε 100-120 ευρώ για αγορά αποκωδικοποιητή ώστε να συνεχιστεί η εκπομπή των καναλιών, είπε ότι δεν μπορεί να τα δώσει. Ένα κατοστάρικο! Εσείς τι λέτε, δεν είναι τα προσωπικά; Έπρεπε να γίνει θέμα για να δοθούν τελικά 80 ευρώ; (Παλιά να φανταστείτε ο σύλλογος είχε διαθέσει ενάμιση εκατομμύριο, γερά λεφτά τότε, για την εγκατάσταση των αναμεταδοτών). Καλό είναι βέβαια τις προσωπικές κόντρες να τις στηρίζει κανείς με τα δικά του λεφτά. Όχι με τα χρήματα των Βασσαραίων.

Θα είμαι ευθύς. Ο Τάκης, φίλος κατά τα άλλα, δεν έπρεπε να είναι στο Συμβούλιο του Συλλόγου, γιατί στην περίπτωσή του εμπλέκεται το προσωπικό συμφέρον με το Δημόσιο.

Από την άλλη 12.000 Ευρώ είναι πολλά χρήματα, ειδικά στις μέρες μας. Το να τα αποθηκεύεις στην τράπεζα, αυτή την εποχή μάλιστα, που μπορεί και να τα χάσεις, δεν βλέπω τι νόημα έχει. Εκτός κι αν η απάντηση ότι «τάχουμε μήπως και βρέξει στο πανηγύρι», θεωρείται σοβαρή. Ο Σύλλογος πρέπει να βγάζει χρήματα και να τα διαθέτει σε έργα στο χωριό. Δεν μπορεί να τα χρησιμοποιεί για να κάνει μόνο χορούς στην πλατεία και δημόσιες σχέσεις.

Για να είμαστε όμως πρακτικοί και να ξεπερνάμε την γκρίνια και τη μιζέρια: Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να κάνουμε παιδική χαρά, μέσα στο χωριό. Υπάρχει ο χώρος, φίλοι αφιλοκερδώς μας ετοιμάζουν το σχέδιο, χρειάζονται χρήματα. Πεδίον δόξης λαμπρό λοιπόν για τον σύλλογο, να βγει μπροστά και να βοηθήσει. Εδώ είμαστε, όλα γίνονται για το χωριό κι αυτά θα μείνουν. Τα άλλα όλα θα ξεχαστούν.

Ιστορία 6η – Η Μάντρα

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Προσωπικά – και λόγω ιδιοσυγκρασίας, αλλά και λόγω ιδεολογίας – δεν έχω κανένα σκοπό να κάνω τον αγροφύλακα, τον αστυνόμο, η τον πολεοδόμο.

Έχω όμως σκοπό να προασπίσω το συμφέρον του χωριού, την εύρυθμη λειτουργία του, την αξιοπρέπεια και την ζωή των κατοίκων.

Ποτέ λοιπόν δεν θα μπορούσα να επιτρέψω στον εαυτό μου να κάνω παρατηρήσεις σε μεροκαματιάρηδες, σε ηλικιωμένες που χύνουν νερά, η σε χήρες γυναίκες που παλεύουν μόνες τους και να καταπίνω σοβαρές, προκλητικές ενέργειες, γιατί αυτός που τις έκανε είναι, η νομίζει ότι είναι, επιτυχημένος, ισχυρός, πλούσιος η όλα μαζί. Πολύ περισσότερο δε, ενέργειες και πράξεις που προσβάλουν και προκαλούν το χωριό, γίνονται κατά συρροή και θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των κατοίκων.

Σκέφτηκα πολύ πριν καταφύγω στην αρμόδια υπηρεσία. Θέλω να ξέρετε ότι όταν με κάποιον έχω μια ιδιωτική διαφορά, τώρα που είμαι πρόεδρος, προσέχω την συμπεριφορά μου δέκα φορές. Δεν μου επιτρέπεται η εμπάθεια. Έτσι την πάτησα και τώρα, γιατί ίσως θα έπρεπε να τα είχα σταματήσει όλα πολύ πιο νωρίς. Απολογούμαι για αυτό.

Νομίζω ότι εξήγησα το πως αισθάνομαι. Ένας συμπατριώτης μας είχε ήδη ατύχημα, κάνα δυο άλλοι κινδύνεψαν. Ελπίζω ότι θα γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά και το πρόβλημα θα λυθεί πριν την επέμβαση της υπηρεσίας.

Ιστορία 7η – Ο άλλος Βασσαράς (της ελπίδας και της προσπάθειας)

-Έγινε λοιπόν η δημοπρασία για το γήπεδο στο σχολείο και σύντομα θα εγκατασταθεί ο εργολάβος (Χ. Σουρλής). Τον προειδοποιούμε ότι θα ελέγχουμε την ποιότητα κατασκευής και με δικό μας μηχανικό. Ευχαριστούμε τον δεύτερο μειοδότη που δεν επέμεινε στην ένστασή του και έτσι το έργο μπορεί να ξεκινήσει.

Επίσης ευχαριστούμε τον διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Κο Ν. Μπεζεριάνο για την (πραγματικά) αμέριστη συμπαράσταση και ανοχή του!

Εννοείται ότι ευχαριστούμε τον Δήμαρχο τον κο Αργειτάκο, όλα εκεί καταλήγουν εξάλλου.

– Η μελέτη για τη στέγη στο κοινοτικό έχει επίσης γίνει. Ο Δημήτρης ο Μαρνέλλος (γαμπρός του Μουρίκη) έκανε το αρχιτεκτονικό σχέδιο κι ο Βασὶλης ο Βουκίδης με την Γεωργία την Ζαχαρακοπούλου τα στατικά. Άπαντες αφιλοκερδώς βέβαια. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ταράξει τους φίλους στο τζαμπατζιλίκι. Θα με βλέπουν και θα στρίβουν όλοι τους.

– Με ούγια «anthokosmos» ταξιδεύει ήδη στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα του Βασσαρά σε Beta μορφή. Vassaras.gr – Ο Βασσαράς, στο κέντρο του κόσμου. Διαβάστε, Γράψτε, Συμμετέχετε, Διαδώστε τη. Βάλτε τη στα αγαπημένα σας! Περισσότερα για

το σπουδαίο αυτό «project», που ανοίγει το χωριό μας στον κόσμο, σύντομα online.

– Έχει ξεκινήσει, όπως είπα, η προσπάθεια για την παιδική χαρά, έχει βρεθεί ο χώρος, φτιάχνονται τα σχέδια. Ελπίζω να τελεσφορήσει.

– Ετοιμάζονται μόνιμες δράσεις στο χώρο του πολιτισμού και της γνώσης. Θα ενημερωθείτε εντός των ημερών από την ιστοσελίδα.

-Ένα χρόνο χωρίς φωτισμό του δρόμου συμπλήρωσαν οι: Γιώργος Μανέτας, Θειά Μαρία Σταυροπούλου και ο (θείος μου) Πάνος Παπαγγελής. Τους ντρέπομαι τους ανθρώπους, αλλά με τη ντροπή φως δεν έχεις. Εννοείται πως έχω ειδοποιήσει, γραπτώς, προφορικώς, έχω πάει στη ΔΕΗ, στο Διευθυντή, τίποτα δεν γίνεται. Προσπάθησα τελευταία να βάλω έναν Δεητζή και να τον πληρώσω εγώ, αλλά τελικά δεν ευδοκίμησε.

-Ο Ευκάλυπτος στην Πλατεία. Δεν είναι που δεν γίνεται η δουλειά, σε εκθέτουν κιόλας. Η Ντίνα πήγε η ίδια, τελευταία, για να ζητήσει να κοπεί και της είπαν ότι δεν έχουν ειδοποιηθεί. (πρώτη φορά τους ειδοποίησα τον Οκτώβριο του 2011 – ευτυχώς κρατάω αρχεία). Τα ίδια είπαν και στην Βαγγελιώ, λίγο μετά, κι ας ήμουν στο μεταξύ ο ίδιος στο δήμο γι αυτήν την υπόθεση. Θ αρχίσουμε να καταγράφουμε και τις συνομιλίες στο τέλος.

-Το νερό δεν είναι πια δικό μας. Το ανέλαβε η ΔΕΥΑΣ. Με τις βλάβες, η αλήθεια είναι ότι προσπαθούν, όταν το πράγμα φτάνει στο αμήν. Τι να σου κάνουν κι αυτοί. Με τις τιμές τα ξέρετε.

-Έχουμε ζητήσει τον ηλεκτροφωτισμό της πλατείας στα Βέρροια, από τον Μάιο του 11. Εξηγήσαμε ότι είναι μια ευκαιρία να φανεί ένα έργο για το δήμο με ψίχουλα. Όλη η υποδομή υπάρχει. Απλώς χρειάζεται σύνδεση με την ΔΕΗ. 236 ευρώ το κόστος. Δυο καλοκαίρια πέρασαν. Ειδοποιήθηκα ότι Θα γίνει! Καλά κρασιά.

– Το Γκρέϊντερ έφτασε από τα Βρέσθενα, στο μαντρί του Νίκου, αλλά δεν συνέχισε όπως ήταν φυσικό και όπως ζήτησα. Ξαναγύρισε από την άσφαλτο, για να εξυπηρετήσει κάποιον «δικό» μας. Το αυτονόητο στο πουλάνε πια για ρουσφέτι. Δεν πρέπει να μπούμε στην λογική τους. Έτσι φτάσαμε ως εδώ.

– Πάμπολλοι (υπέρ των εκατό νομίζω) πενταμηνίτες εργάτες καθαριότητας περιφέρονται σε δρόμους και πλατείες δίνοντας ρεσιτάλ. Όχι πως τους πληρώνουν κιόλας. Δύσκολες εποχές και γι αυτούς και για μας. Χρειάζεται πρωτότυπη σκέψη, αλλά το σύστημα έχει μάθει να χορεύει ένα σκοπό. Πρέπει να φροντίσουμε μόνοι μας

-Ο δήμος ξαναμετράει το εμβαδόν των σπιτιών. Έρχονται τέλη, χαράτσια και τα συναφή. Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω τους υπαλλήλους, δείχνοντάς τους τα σπίτια όπως μου ζήτησαν, γιατί, όπως ξέρετε, με το πρόβλημα της μέσης μου κινούμαι με δυσκολία………

Με Τιμή

Γιώργος Μελέτης

____________________________________________________________________________

Επιστολή Δημήτρη Σταυρόπουλου

Βασσαράς 13.12.2012

Προς

κ. Γιώργο Γαλάνη, Πρόεδρο του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου

Βασσαρά ¨Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ¨

Κοινοποίηση:

  • Εφημερίδα ΒΑΣΣΑΡΕΪΚΑ ΝΕΑ

  • VASSARA –VERROIA.COM

  • VASSARAS.GR (το επίσημο site της κοινότητας Βασσαρά)

Κύριε πρόεδρε, αγαπητέ φίλε Γιώργο Γαλάνη,

Φίλοι μου μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας.

Διάβασα σήμερα στο τελευταίο φύλλο της Εφημερίδας « Βασσαρέϊκα Νέα» τα σχόλια του Προέδρου του τοπικού Συμβουλίου κ. Γιώργου Μελέτη, σχετικά με τις δραστηριότητες και την γενικότερη παρουσία και προσφορά του Συλλόγου μας στην μικρή κοινωνία του Βασσαρά.

Εκτιμώ ότι το ΔΣ συμβούλιο οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα για όλες τις ανακρίβειες και τα ψεύδη που αναφέρονται στα σχόλια αυτά . Είμαι σε θέση να τα χαρακτηρίζω ανακρίβειες και ψεύδη, γιατί για όλα αυτά που επικαλείται, έχω προσωπική γνώμη αφού για κάποια έχω ενεργήσει εγώ προσωπικά, ενώ σε πολλά από τα υπόλοιπα ήμουνα παρών (πχ «συνεννοήσεις» για δραστηριότητες, χρηματοδοτήσεις εκδηλώσεων κλπ) . Έχω επίσης προσωπική γνώμη και για άλλα θέματα που ο κ. Πρόεδρος δεν τα ανέφερε καθόλου (;).

Τα σχόλια του κ. Προέδρου δεν αφορούν λέει όλο το Συμβούλιο. Προφανώς και δεν έχω καμία μύγα να για να μυγιαστώ. Με έχουν όμως ενοχλήσει και προσβάλει. Εάν προέρχονταν από κάποιο τρίτο πρόσωπο, άσχετο με την έννοια της προσφοράς στην τοπική μας κοινότητα, όπως ο κ. Μελέτης, μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν, δεν θα με ενοχλούσαν. Άλλωστε όταν ασχολείσαι με κάτι κοινό, έστω και εάν αυτό είναι Πολιτιστικός Σύλλογος (πόσο μάλλον Κοινότητα) πρέπει να δέχεσαι την κριτική αν όχι και να την επιδιώκεις. Εδώ όμως η κριτική προέρχεται από τον Πρόεδρο του τοπικού Συμβουλίου. Πρέπει να είναι τεκμηριωμένη, να στηρίζεται σε γεγονότα, γιατί αλλιώς είναι λάσπη για όλα τα μέλη του ΔΣ Συμβουλίου και φανερώνει προσωπική απαξίωση και εμπάθεια.

Φίλε Γιώργο.

Έχω ξεπεράσει ηλικιακά τα σαράντα χρόνια. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, αλλά και όσο οι συμπατριώτες μας με θυμούνται θα με έχουν στην μνήμη τους να στρώνω τραπέζια, να μεταφέρω καρέκλες, να σκουπίζω για εκδηλώσεις του Συλλόγου. Να συμμετέχω σε όλες τις κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του Συλλόγου μας. Να κλέβω χρόνο από τον ελεύθερο χρόνο μου και την οικογένειά μου, να δαπανώ χρήματα από την τσέπη μου. Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, μαζί με αυτά είμαι και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου μας. Εγώ και μια μικρή ομάδα ακόμα συμπατριωτών και φίλων που πολύ σπάνια ανανεώνεται. Βλέπεις την κρίσιμη στιγμή των εκλογών του Συλλόγου, όλοι αυτοί που στο προηγούμενο διάστημα είχαν ιδέες και γνώμες, ως δια μαγείας, εξαφανίζονται.

Έχω οικογένεια, δουλειά και νομίζω ότι χαίρω της εκτίμησης πολλών εντός του Βασσαρά αλλά και πολλών περισσότερων πέρα από αυτόν. Δεν έχω ανάγκη να οργανώνω χορούς, να κάνω δημόσιες σχέσεις (αφού εγώ δεν έχω πολιτικές βλέψεις). Πολύ δε περισσότερο δεν έχω ανάγκη να κάνω Βusiness. Δεν έχω ανάγκη να κάνω αντιπολίτευση. Δεν είμαι διατεθειμένος να εμπλακώ σε μια διαδικασία διαχωρισμού «μεν» και «δε» που δυστυχώς βλέπω να ξεκινάει στο χωριό μας. Απουσία και κάποιου άλλου, πιστεύω ότι είχα ακόμη την δυνατότητα και τις δυνάμεις να συνεισφέρω στο χωριό μας μέσω του Συλλόγου μας. Δυστυχώς υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ του Συλλόγου μας. Παρακαλώ οι αρμοδιότητες που μου είχαν παραχωρηθεί να μου αφαιρεθούν. Είμαι σίγουρος πως κάποιος πιο άξιος θα με αντικαταστήσει.

Να διευκρινίσω ότι η παραίτησή μου αφορά τις από εδώ και στο εξής δραστηριότητες του Συλλόγου μας. Εννοείται ότι δεν παραιτούμε και συμμετέχω στις ενέργειες που οφείλουμε να πράξουμε όλοι μαζί, προκειμένου να υπερασπιστούμε τις επιλογές μας, τις πράξεις μας και τις προθέσεις μας όλων αυτών των ετών, αλλά κυρίως, για να υπερασπιστούμε την υπόληψή μας. Δεν παραιτούμε επίσης ούτε από τις ευθύνες των πράξεών μου στο Σύλλογο για αυτό το διάστημα.

Να ευχαριστήσω εσένα προσωπικά, αλλά και όλα τα μέλη του Συλλόγου για όλες τις ωραίες στιγμές που περάσαμε προσπαθώντας να κρατήσουμε τον ¨Δημόκριτο¨ ζωντανό και μέσω αυτού, να συνεισφέρουμε στην μικρή κοινωνία του χωριού μας.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Γ. Σταυρόπουλος.

Προσωπική επιστολή Γαλάνης Γιώργος του Ανδρέα

Ημερομηνία ιδρύσεως του Συλλόγου 27 Απριλίου 1965!!!

Όλοι από τότε έως σήμερα εργάστηκαν αφιλοκερδώς για το Δημόκριτο και το έκαναν από ΑΓΑΠΗ για το χωριό μας και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος! Ο Δημόκριτος δραστηριοποιείται όλες τις εποχές του χρόνου και ιδιαίτερα το χειμώνα, δίνοντας χαρά σε αυτούς που <<κρατάνε Θερμοπύλες>> .Υπάρχουν απλές και Δημοκρατικές διαδικασίες που ο καθένας μπορεί να εκφράσει τα παράπονά του ,να καταθέσει τις απόψεις του και να ζητήσει διευκρινίσεις για οτιδήποτε έχει να κάνει με το Σύλλογο. Δεν είναι κατασκευαστική εταιρία και δεν αντικαθιστά το Δήμο ή το Τοπικό Συμβούλιο.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του λαού μας και τις κοινωνίας μας γενικότερα, είναι η εύκολη και επιπόλαιη κριτική των πάντων , ” Η ΓΝΩΣΗ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ ” Σε μικρογραφία αυτό φαίνεται κυρίως στις τοπικές κοινωνίες όπως είναι και το χωριό μας ,όπου η ενασχόλησή μας έχει να κάνει με τα του διπλανού και όχι με την πόρτα μας .Σε μεγαλύτερη διάσταση γίνεται όταν ο απέναντι “στόχος” είναι γνωστός (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Σύλλογος).Και κάθεται ο κάθε ένας να πιεί το καφεδάκι του στο καφενείο και ακούει ορισμένους να σχολιάζουν τα του Συλλόγου με ύφος καρδιναλίου .Δυστυχώς αυτή η κατάσταση και το παρασκήνιο δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη .Πιστεύω όμως ότι αυτή η νοοτροπία δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή από ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν και να διεκδικήσουν στις τοπικές και όχι μόνο κοινωνίες. Οι νέες γενιές οφείλουν να σπάσουν το απόστημα του μικροκουτσομπολιού και να βγουν στο προσκήνιο ακλουθώντας άλλα πρόσωπα και τακτικές ,για να πάψουν οι ειδήμονες να αγορεύουν και να στιγματίζουν οποιονδήποτε.

Τα διάφορα αρνητικά σχόλια που γράφονται στις εφημερίδες και ακούγονται στα καφενεία προσβάλουν το κύρος του Συλλόγου και όλους όσους έχουν προσφέρει σε αυτόν. Ο Σύλλογος ΔΕΝ εξουσιάζεται και ΔΕΝ κατευθύνεται ούτε από Δημάρχους , ούτε από Προέδρους και Τοπικά Συμβούλια., παρά μόνο από το 7 μελές Δ.Σ. και την Γενική Συνέλευση. Οι υπόγειες διεργασίες για απαξίωση και υποβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου πέφτουν στο κενό.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ λοιπόν στην Ιστορία του <<ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ>>.

‘’ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΕ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ. ΕΚΕΙΝΟΥΣ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΛΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΒΑΤΑΙ.’’

<<ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ>>

 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ                                                                                                                                        ΣΥΛΛΟΓΟΣ  <<ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ>>
  Βασσαράς 04/01/2013  Αριθμ.Πρωτ. 65 ΒΑΣΣΑΡΑ Ο Αρ. Σελίδων ΤΘ:32    :9    Συν.1   Εφημερίδα    ΤΚ:23100                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Προς:

1. Πρόεδρo τοπικού Συμβουλίου Βασσαρά, κ. Μελέτη Γεώργιο

2. Απανταχού συμπατριώτες μας

 Κοινοποίηση:                                                                                                                     

  1. Δήμο Σπάρτης

 2. Τοπικό Συμβούλιο   Βασσαρά

 3. Σύλλογο Βοστώνης

 

Θέμα : <<Απάντηση στα σχόλια του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου τα οποία δημοσιεύθηκαν στην τοπική εφημερίδα Βασσαρέϊκα Νέα με αριθμό φύλλου 84>>

Αγαπητοί συμπατριώτες.

Σήμερα αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε σε όλα όσα ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Μελέτης αναφέρει σχετικά με τον Σύλλογό μας,  στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας ¨Βασσαρέϊκα  Νέα¨. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πρόεδρος αναφέρεται με περίεργη γλώσσα και αφήνοντας υπονοούμενα για  τον Σύλλογό μας. Δυστυχώς  για αυτές του τις δηλώσεις  χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά την εφημερίδα  ¨ Βασσαρέϊκα  Νεά¨,   της οποίας  τον ρόλο, σαν έντυπο επικοινωνίας των απανταχού Βασσαραίων, υποβαθμίζει. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πρόεδρος προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα λάσπης εναντίον όλων αυτών, που τους έχει κατατάξει σε ένα διαφορετικό επίπεδο από αυτό στο οποίο ο ίδιος νομίζει ότι βρίσκεται. Μέχρι τώρα δεν απαντούσαμε. Νομίζαμε ότι  κάποιος θα τον συμβουλεύσει , κάποιος θα του υποδείξει ότι ο δρόμος που χαράσσει,  δεν είναι προς όφελος της μικρής κοινωνίας του Βασσαρά, την οποία οφείλει να υπηρετεί από την θέση που οι Βασσαραίοι τον τίμησαν. Κάποιες φορές μάλιστα συζητήσαμε και συνεννοηθήκαμε μαζί του….. είχαμε κάποιες ελπίδες.  Δυστυχώς  πλέον η συμπεριφορά του τείνει να  εκτραπεί. Στο εξής κ. Πρόεδρε τίποτα δεν θα παραμείνει αναπάντητο. Δεν θα μπορείτε να δημιουργείτε εντυπώσεις με ατεκμηρίωτες  εκφράσεις. Θα σας απαντούμε όμως με διαφορετικό τρόπο από αυτόν με τον οποίο εσείς μας προκαλείται.

Σήμερα θα σταθούμε λοιπόν μόνο στο δημοσίευμά σας…

Κατ’ αρχήν να σας ενημερώσουμε για το ταμείο του Συλλόγου μας. Ο Σύλλογος στις 24 Αυγούστου είχε 9.600 ευρώ, σήμερα μετά την εκδρομή και την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση έχει στο ταμείο του 8.600 ευρώ .  Στις 22 Αυγούστου του 2013 πόσα χρήματα θα έχουν μείνει; Πρέπει με αυτά τα χρήματα να προγραμματίσουμε τις εκδηλώσεις που θα γίνουν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.  Προφανώς, σύμφωνα με τον κ. Πρόεδρο, πρέπει να απολογηθούμε επειδή ο Σύλλογος έχει ταμείο 8.600 ευρώ . Δηλαδή εάν είχαμε 50 ή 100 ευρώ τι θα έπρεπε να κάνουμε; Να σοβαρευτούμε λοιπόν και να διευκρινίσουμε: Έσοδα ο Σύλλογος έχει από τρείς κυρίως πηγές: το πανηγύρι του χωριού, την ετήσια οικονομική ενίσχυση του Δήμου Σπάρτης (όπως και του Δ. Οινούντος πριν) και από τα έσοδα από τις εισφορές των μελών.  Η οικονομική ενίσχυση τα τελευταία χρόνια ήταν περίπου 2500 ευρώ το έτος. Φέτος δεν λάβαμε ακόμα  οικονομική ενίσχυση!   Δεν παίρνουν όλοι οι Σύλλογοι οικονομική ενίσχυση. Οφείλουμε κάθε χρόνο να υποβάλουμε φορολογική δήλωση, να είμαστε φορολογικός εντάξει και να διαθέτουμε φορολογική ενημερότητα. Οφείλουμε επίσης να  παρουσιάζουμε δραστηριότητα και έργο, και να υποβάλλουμε έγκαιρα συγκεκριμένα  προγράμματα  εκδηλώσεων  και δράσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούμε, σύμφωνα με ότι προβλέπεται από το καταστατικό του Συλλόγου. Να σας ενημερώσουμε μόνο, ότι όταν συζητούνται  τα αιτήματα των Συλλόγων  για χρηματοδοτήσεις, στο Δημοτικό Συμβούλιο,  τα σχόλια που ακούγονται για τον Δημόκριτο είναι ιδιαιτέρως θετικά απ ‘  όλες τις παρατάξεις. Δυστυχώς  εδώ δεν μπορούμε να επικαλεστούμε την μαρτυρία του κ. Προέδρου… Πολλές μεμονωμένες εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτήθηκαν και συνδιοργανώθηκαν  με φορείς όπως η Περιφέρεια, η Νομαρχία ή ο Δήμος Σπάρτης. Και εδώ οφείλαμε να παρουσιάζουμε συγκεκριμένες προτάσεις, σοβαρή εικόνα και σημαντική δραστηριότητα. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν τυγχάνουν όλοι οι Σύλλογοι αυτής της αντιμετώπισης. Από εκεί και πέρα ο Σύλλογος κάθε χρόνο διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων  από τις οποίες δεν εισπράττει κανένα απολύτως έσοδο (εκδρομές, μουσικές βραδιές, μικρά έργα ή εκδηλώσεις – παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού μας)   για τις οποίες όμως έχει ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο κόστος. Ο Δημόκριτος δεν είναι κερδοσκοπική εταιρία, σκοπός του δεν είναι να βγάζει κέρδη και να διατηρεί διαθέσιμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.  Βρίσκεται διαρκώς σε μια αγωνία μεταξύ εσόδων  και εξόδων. Μετά από  αυτή την διαδικασία ο Σύλλογος διατηρεί σήμερα ταμείο 8.600 ευρώ. Μας συγχωρείτε κ. Πρόεδρε… Ως προς την αναφορά του κ. Προέδρου ότι τα λεφτά στην Τράπεζα μπορεί και να χαθούν… μάλλον αυτό αφορά πολιτικές του απόψεις.

Ο Σύλλογος ζήτησε τον χώρο πίσω από το κοινοτικό. Εκεί είχε σκοπό να μαζέψει και να φυλάσσει όλα τα υλικά του. Ντουλάπες, έγγραφα, πυροσβεστικά υλικά, καρέκλες, τραπέζια, ποδήλατα κλπ. Ήθελε να έχει έναν χώρο, δικής του ευθύνης ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Την περσινή χρονιά η αίθουσα του Κοινοτικού ήταν συνέχεια ανοιχτή με αποτέλεσμα αρκετά αντικείμενα του Συλλόγου, με συναισθηματική αλλά και ουσιαστική αξία, να καταστραφούν. Αρκετή γραφική ύλη χάθηκε από την ντουλάπα του Συλλόγου. Τα ποδήλατα από δέκα έγιναν εννιά .Δεν είπαμε τίποτα γιατί δεν θέλουμε να δημιουργούμε προβλήματα. Ζητούσαμε μόνο να κλειδώνει η αίθουσα. Δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρχει ένας κλειστός χώρος να μαζεύονται και να παίζουν τα παιδιά, αλλά εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε τα υλικά μας. Αλήθεια, που βρήκε κ. Πρόεδρε ο Σύλλογος δύο αίθουσες; Η άλλη αίθουσα ευθύνης του Συλλόγου είναι η αίθουσα που φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας. Είναι ιδιόκτητη και δεν παρέχει ούτε καν ρεύμα !Η φωταγώγηση της έκθεσης γίνεται από το διπλανό σπίτι του Γιώργου του Γαλάνη. Όπως καταλαβαίνεται είναι αίθουσα συγκεκριμένου σκοπού, επισκέψιμη για τον κόσμο και δεν είναι δυνατόν όλα αυτά τα πράγματα να τα βάλουμε εκεί.

Ζητήθηκε λοιπόν η παραχώρηση αίθουσας δημοσίου κτηρίου. Δεν γνωρίζει ο κ. Πρόεδρος ότι θα έπρεπε να απευθυνθούμε στον Δ. Σπάρτης για να μας τον παραχωρήσει; Δεν γνωρίζει ότι ο Δ. Σπάρτης παραπέμπει το θέμα στο τοπικό συμβούλιο, για να αποφανθεί και στη συνέχεια το θέμα να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο τελικά αποφασίζει; Αντίστοιχα κ. Πρόεδρε  δεν ενεργούμε κάθε καλοκαίρι και τώρα αλλά εδώ και πολλά χρόνια για να λάβουμε την έγκριση για την χρήση της πλατείας ή κάποιου άλλου χώρου για την διενέργεια εκδηλώσεων;  Και αυτό το καλοκαίρι και το προηγούμενο ο Δ. Σπάρτης δεν ζήτησε από το τοπικό συμβούλιο να αποφανθεί σχετικά; Γιατί τώρα πέφτετε από τα σύννεφα;  Αυτό που νομίζουμε  ότι θα πρέπει κυρίες και κύριοι σε αυτή την περίπτωση να μας απασχολήσει, είναι γιατί ο Δ. Σπάρτης στέλνει το θέμα με συστημένη επιστολή στον κ. Πρόεδρο. Μήπως γιατί δεν μπορεί να τον βρει με άλλο τρόπο;

Αναφέρει και το κόστος για την διαμόρφωση της αίθουσας.  Η αίθουσα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι η αίθουσα που μας παραχωρήθηκε από την οικογένεια Μασγανά  για  την έκθεση φωτογραφίας. Αυτή την αίθουσα την φέραμε στην κατάσταση που σήμερα είναι, με προσωπική εργασία των μελών του ΔΣ,  συγχωριανών και φίλων του Συλλόγου. Μας κόστισαν μόνο τα υλικά.  Δεν αναφέρουμε ονόματα ανθρώπων που μας βοήθησαν, παρά μόνο ένα : ο Πάνος Κοντάκης. Τελικά κ. Πρόεδρε δεν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βλάψουν τον Βασσαρά.   Το ίδιο θα γινόταν και στον χώρο αυτόν εάν μας τον παραχωρούσατε.  Ένας καλός καθαρισμός χρειαζόταν και μια τακτοποίηση. Σας είχαμε  ζητήσει να αναβαθμίσουμε και την υπάρχουσα αίθουσα ,να την βάφαμε εθελοντικά και να τοποθετούσαμε κουρτίνες η στόρια, αλλά αρνηθήκατε. Οι ενέργειές μας αυτές θα συνέβαλαν στην γενικότερη αναβάθμιση  του Κοινοτικού κτιρίου την οποία όπως φαίνεται την οραματίζεστε μεν αλλά εσείς ο ίδιος την τορπιλίζεται. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε  γραφεία κ. Πρόεδρε, δεν κάνουμε business, δεν είμαστε εταιρία.

Ο κ. Πρόεδρος αναφέρεται και στα κλειδιά  της κοινοτικής αίθουσας. Έχει ο πρόεδρος του συλλόγου κλειδιά, πράγματι, αφού εδώ υπάρχουν τα υλικά του Συλλόγου. Ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας δεν έχει ούτε θέλει, λέει. Πολύ κακώς κ. Μελέτη. Κλειδιά της αίθουσας οφείλετε να έχετε, όπως έχετε και την ευθύνη για την αίθουσα και τα αρχεία  που υπάρχουν σε αυτήν. Και για  αυτή αλλά και όλες τις άλλες  που ανήκουν στην πρώην κοινότητα (πχ σχολείο). Αν δεν μπορείτε να βρείτε κλειδιά, μπορείτε να τα αναζητήσετε σε τρίτα, άσχετα με την κοινότητα, πρόσωπα  που τους τα έχετε παραδώσει.

Αναφερθήκατε κ. Πρόεδρε στο θέμα τις χρηματοδότησης των εκδηλώσεων ( δεν μιλάμε για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου) που έγιναν το καλοκαίρι του 2011. Κατ’  αρχήν οφείλετε μία απάντηση ποιος έκανε αυτές τις εκδηλώσεις. Η τοπική κοινότητα δεν είχε πάρει κάποια τέτοια απόφαση,  κάποιος άλλος Σύλλογος ή εταιρία δεν δραστηριοποιούταν τότε στο χωριό μας. Ας θυμηθούμε κάποια γεγονότα κ. Πρόεδρε: Ήταν ένα βράδυ του καλοκαιριού του 2011 όπου ο Σύλλογος  είχε εκδήλωση- αφιέρωμα στον Β. Τσιτσάνη στην πλατεία του χωριού. Λίγο νωρίτερα το ίδιο βράδυ είχε εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας. Σε εκείνα τα εγκαίνια, αναγνωρίζοντας μάλλον  την προσφορά του Συλλόγου,  είχατε αποκαλέσει τα μέλη του ΔΣ  ως ¨ μικρή ομάδα ακτιβιστών¨. Αμέσως μετά,  ο Σύλλογος παρέθεσε στους επισήμους τραπέζι  (κάνοντας δημόσιες σχέσεις… για τις οποίες θα αναφερθούμε στην πορεία),   στο οποίο και εσείς παραβρεθήκατε. Τότε ζητήσατε από τον κ. Δήμαρχο παρουσία όλων μας την χρηματοδότηση κάποιον εκδηλώσεων που προτίθεστε να οργανώσετε. Ο κ. Αργειτάκος απάντησε  ότι δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν  απ’   ευθείας  οι εκδηλώσεις της τοπικής κοινότητας. Επειδή υπήρχε ήδη το αίτημα του Συλλόγου για χρηματοδότηση των εκδηλώσεων του για εκείνη την περίοδο, πρότεινε,  να γίνει μια προσπάθεια στο Δημοτικό Συμβούλιο να χρηματοδοτηθεί ο Σύλλογος  με ποσό πάνω από τα 2.500 ευρώ που ήταν προγραμματισμένα και αυτό το επιπλέον ποσό, να  δοθεί,   καλή τη πίστη από τον Σύλλογο στις εκδηλώσεις τις κοινότητας. Σας ζήτησε μάλιστα να παρευρεθείτε  στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  σε λίγες ημέρες, όπου θα συζητούταν  το θέμα των χρηματοδοτήσεων των Συλλόγων, προκειμένου να υποστηρίξετε το αίτημα του Δημόκριτου για χρηματοδότηση. Δεν πήγατε στην συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου κ. Πρόεδρε. Όταν σας ρωτήσαμε γιατί;  απαντήσατε: «Α, το ξέχασα»! Τελικά αποφασίστηκε η χρηματοδότηση του Συλλόγου με το ποσό των ευρώ 2.500, ως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Όταν σας ρωτούσαμε κ. Πρόεδρε τι εκδηλώσεις σκοπεύετε να κάνετε μας απαντούσατε αόριστα: «κάτι σκέφτομαι, δεν το έχω κανονίσει ακόμα, δεν είναι αυτά για εσάς, κλπ» . Οι εκδηλώσεις που αναφέρεστε έγιναν  .Το Τοπικό Συμβούλιο δεν είχε πάρει καμία απόφαση για εκδηλώσεις. Πάντα ο Σύλλογος  ενημερωνόταν γι’ αυτές   από τις σχετικές αφίσες  ελάχιστες ημέρες πριν την πραγματοποίησή τους. Τελικά στο τέλος του Αυγούστου 2011, μετά από εισήγηση του μέλους του Συλλόγου Γιάννη Σταυρόπουλου ( βλέπετε, όποια μέλη θέλουν έχουν λόγο στις αποφάσεις του Συλλόγου,) ομόφωνα, αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθούν οι εκδηλώσεις αυτές με το ποσό των 1000 ευρώ (πληρώθηκαν τα ηχητικά). Σε αυτή την συνεδρίαση αποφασίστηκε, επίσης ομόφωνα, μετά από πρόταση του προέδρου Γιώργου Γαλάνη,  να αλλαχτεί  η ετοιμόρροπη κεντρική πόρτα της κοινοτικής αίθουσας (στοίχησε 700 ευρώ) και να φτιαχτεί και η πόρτα που βλέπει στον ακάλυπτο χώρο της αίθουσας . Σε αυτή την συνεδρίαση ήσασταν και εσείς παρόν. Μάλιστα φεύγοντας όλοι μαζί από την αίθουσα μας είπατε πως «φέτος μόνο αντιμετωπίζω οικονομικό πρόβλημα, από του χρόνου σκέφτομαι  να φτιάξω ένα άλλο σύλλογο για να καλύπτω  τέτοιες εκδηλώσεις»!!!!

Αναφέρθηκε ο κ. Πρόεδρος στο θέμα τον καναλιών. Δεν καταλαβαίνουμε πιο είναι το πρόβλημά του. Ο Σύλλογος πλήρωσε το ποσό της επισκευής. Γιατί λοιπόν να δημιουργηθεί θέμα. Επειδή τα χρήματα τα δώσε σε λίγες ημέρες μέχρι να υπάρξει μια σχετική απόφαση του ΔΣ; Δεν μπορεί ούτε ο πρόεδρος ούτε ο ταμίας να δώσουν λεφτά χωρίς έγκριση!  Αρνήθηκε κανείς να τα δώσει; Γιατί κ. Πρόεδρε επικαλείσθε  συνεχώς την αφιλοκερδώς προσφορά κάποιον συμπατριωτών μας για το καλό του χωριού;  Υπάρχουν και έμμισθοι εθελοντές;  Στο εξής να είστε πολύ πιο σαφής.   Και μιας και μιλάμε για τα κανάλια ας αναφερθούμε και σε άλλη μια ιστορία. Πριν από μερικά χρόνια ο αείμνηστος Παρασκευάς Μιχαήλ είχε καλέσει σε τραπέζι στην πλατεία του Βασσαρά τον τότε Νομάρχη  Λακωνίας κ. Φούρκα και τον βουλευτή του νομού κ. Σκανδαλάκη.  Είχε καλέσει και τον τότε πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος, αλλά και  μέλη του ΔΣ του Συλλόγου (πάνω κάτω οι ίδιοι ήμασταν και τότε). Ο αείμνηστος Παρασκευάς  αναφέρθηκε με κολακευτικά σχόλια στο έργο του Συλλόγου και παρότρυνε    τους δύο καλεσμένους του πάντα να τον βοηθούν. Ο κ. Σκανδαλάκης εκείνο το βράδυ ζήτησε να του προτείνουμε κάποιο έργο που ο Σύλλογος προτίθεται να υλοποιήσει για να μας το χρηματοδοτήσει. Δεν σκεφτήκαμε πολύ κ. Πρόεδρε. Δεν ζητήσαμε γραφείο για να κάνουμε τις business του Συλλόγου. Ζητήσαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα  το οποίο θα επέτρεπε στους κατοίκους του χωριού να βλέπουν  τα κρατικά και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Ο βουλευτής ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας, μόνο που το ποσό των 12.000 ευρώ που εξασφάλισε, το  διέθεσε μέσω του Δ. Οινούντος , μετά από συνεννόηση με τον τότε Δήμαρχο κ. Βαλιώτη.

Αναφέρετε επίσης  κ. πρόεδρε ότι ο Σύλλογος κάνει δημόσιες σχέσεις. Όταν ασχολείσαι με κάτι κοινό, οφείλεις να κάνεις και δημόσιες σχέσεις, όχι απαραίτητα με άτομα που σε προσωπικό επίπεδο το επιθυμείς. Το κάνεις όμως για το καλό του Συλλόγου και κατ’ επέκταση του χωριού μας. Είναι κακό ο Σύλλογος να  έχει καλές σχέσεις με ανθρώπους που παίρνουν κάποιες αποφάσεις; (Νομάρχης-Περιφερειάρχης , Δήμαρχος, Βουλευτές, κλπ). Δυστυχώς κάποια πράγματα εξαρτώνται και απ’ αυτούς. Άλλωστε σας διαβεβαιώνουμε ότι όταν  χρειάζεται κάπου να παρθεί μια απόφαση για τον Δημόκριτο, οι υποστηρικτές μας είναι πάντα  πάρα πολλοί. Η υποστήριξή τους δεν προέρχεται μόνο από τις δημόσιες σχέσεις μας. Προέρχεται και από την αναγνώριση και τα αποτελέσματα των  προσπαθειών  μας.

Αναφέρετε επίσης  ότι κάνουμε και χορούς. Πράγματι κάνουμε και απ‘ αυτούς,  όπως και πανηγύρια. Όταν διαπιστώσουμε ότι οι συμπατριώτες μας σταματήσουν να περνούν καλά και να διασκεδάζουν  σας υποσχόμαστε  θα τους σταματήσουμε.

Δεν κάνουμε όμως μόνο χορούς  και δημόσιες σχέσεις. Κάνουμε και άλλα πολλά και το γνωρίζεται πολύ καλά κύριε Πρόεδρε.  Ενδεικτικά σας αναφέρουμε για τα τελευταία χρόνια:

Καταρχήν να αναφερθούμε σε ότι έχει να κάνει με τις δραστηριότητες του Συλλόγου βάσει καταστατικού του.

Τα τελευταία χρόνια η επιτυχία του πανηγυριού στις 23 Αυγούστου έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Είναι η καλύτερη διαφήμιση για το χωριό μας .Η επιτυχία οφείλεται κυρίως στην οργάνωση και στις χαμηλές τιμές (ο τιμοκατάλογος στο πανηγύρι είναι ο ίδιος εδώ και πέντε χρόνια).

Ομιλίες (διακεκριμένοι Επιστήμονες και καθηγητές Πανεπιστημίων μίλησαν για την Ιστορία του τόπου μας) και μουσικές βραδιές, με αποκορύφωμα την επιτυχημένη συναυλία με τον κύριο Χρόνη Αηδονίδη .

Συνεργαστήκαμε  με τις γυναίκες του χωριού για δημιουργία εκθεσιακού χώρου με παραδοσιακά προϊόντα προκειμένου να καθαριστούν οι αγιογραφίες του Ναού . Βοηθήσαμε την κυρία Σταυροπούλου Τ. να φτιάξει ένα λαογραφικό μουσείο σε ιδιόκτητο χώρο!

Επιτυχημένες εκδρομές   στο καινούργιο Μουσείο της Ακρόπολης και στην ορεινή Αρκαδία με κόστος ανά άτομο τα 5 Ευρώ. Οι εκδρομές έγιναν Νοέμβρη και το μεγαλύτερο κόστος του λεωφορείου το κάλυψε ο Σύλλογος από το ταμείο του.

Τα τελευταία χρόνια κάνουμε γιορτή στις 31/12  και αλλαγή του χρόνου στην αίθουσα του Κοινοτικού. Κοπή πίτας, ποτά, αρκετά φαγητά καθώς και τα γλυκά αλλά και τα πυροτεχνήματα επιβαρύνουν το ταμείο του Συλλόγου.

Προσπαθούμε τις απόκριες να δώσουμε χρώμα και ζωή στην πλατεία ανάβοντας φωτιά, πετώντας αερόστατα και ντυνόμαστε όλα τα μέλη του Συλλόγου μασκαράδες για να παροτρύνουμε τον κόσμο να βγει ,να γελάσει και να διασκεδάσει μαζί μας.

Οργανώσαμε μια μόνιμη έκθεση φωτογραφίας για να θυμούνται οι   μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

Αγοράσαμε ποδήλατα  και δημιουργήσαμε ένα δίκτυο με διαδρομές που μπορεί να απολαύσει ο οποιοσδήποτε.

Βοηθήσαμε την πανελλήνια ομοσπονδία ποδηλασίας και συνδιοργανώσαμε ποδηλατικό αγώνα στην περιοχή των Βεροίων με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Σπηλαιολογική ομάδα εξερευνήθηκαν μερικά σπήλαια της περιοχής του Βασσαρά και των Βεροίων.

Κάθε χρόνο σε συνεννόηση με τον Ορειβατικό Σύλλογο καθαρίζουμε τα μονοπάτια από το Βασσαρά στα Βέροια και στη Σταματήρα ώστε να μπορεί ο καθένας  να απολαύσει την φύση και να θαυμάσει τα υπέροχα τοπία. Αυτά και πολλά άλλα τα κάνουμε εθελοντικά γιατί ΑΓΑΠΑΜΕ το χωριό μας.

Ώρα να  αναφερθούμε και σε ότι έχει να κάνει με τις δραστηριότητες του Συλλόγου εκτός του  καταστατικού του.

Πυρασφάλεια.

Συμμετοχή του Συλλόγου μας στην Πυρασφάλεια  του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής. Και εδώ να σταθούμε λίγο παραπάνω. Ο Δημόκριτος τα τελευταία χρόνια έχει αγοράσει δύο μηχανήματα ,  δύο βυτία  και άλλα υλικά πυρόσβεσης. Παίρνει υπό την ευθύνη του για αρκετούς μήνες στο Βασσαρά το πυροσβεστικό όχημα του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης, το συντηρεί με σημαντικό κόστος  (καύσιμα, service, ασφάλεια) και βέβαια το επανδρώνει. Το καλοκαίρι του 2011 μάλιστα σε συζήτηση μαζί μας επιμένατε να φύγει το όχημα  πυρόσβεσης του ΕΟΣ Σπάρτης και σε ερώτηση μας για το όχημα που θα το αντικαταστήσει απαντήσατε  <<θα βάλω το Φιορίνο για πυροσβεστικό>> .Επιπλέον ο Δημόκριτος  συμμετέχει επίσημα σε εθελοντικές δράσεις με σκοπό την πυρασφάλεια της ευρύτερης περιοχής του Πάρνωνα. Συνεχώς επικαλείσθε ότι  Νόμος δεν σας παρέχει αρμοδιότητες. Σας ορίζει όμως υποχρεώσεις και μία από αυτές είναι και η πυρασφάλεια του χωριού για την οποία οφείλατε να πρωτοστατήσετε. Από το πρώτο καλοκαίρι της θητείας σας, σας ζητήσαμε να συνεργαστούμε για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα για το χωριό μας. Τόσο σε κατ΄ ιδίαν συνεννοήσεις, όσο και σε γενικές συνελεύσεις που τότε κάνατε. Άλλοτε πιο άκομψα και άλλοτε πιο διπλωματικά η απάντησή σας  ήταν η ίδια: «κάντε ότι θέλετε –  μην με ανακατεύετε».  Το προηγούμενο καλοκαίρι δημιουργήθηκε στο χωρίο μια εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης για τον Βασσαρά και τα Βέροια. Ο Σύλλογος υποστήριξε αυτή την προσπάθεια  με την συμμετοχή  μελών  του αλλά και οικονομικά. Εννοείται  ότι εσείς δεν εμφανιστήκατε πουθενά κ. Μελέτη.

Αναμεταδότες. Συντηρεί αρκετά συχνά τα μηχανήματα στην Αγία Τριάδα,  πληρώνοντας σημαντικά αλλά και ασήμαντα ποσά για βλάβες από κεραυνούς αλλά και για τοποθετήσεις νέων καναλιών όπως έγινε τελευταία  με το ΕΤ-3.

Βρύση στην πλατεία. Κατασκευάστηκε μεγάλη πέτρινη βρύση στην πλατεία με πέτρινο πεζούλι. Η βρύση χρηματοδοτήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της από την οικογένεια Θεοδωρακόπουλου και ένα μικρό ποσό συμπληρώθηκε από το Σύλλογο ο οποίος είχε και την ευθύνη  για την ολοκλήρωση του έργου.

Πεζούλια γύρω από τα πλατάνια και σύστημα ποτίσματος   

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνεται κ. Πρόεδρε ότι ο Δημόκριτος δεν κάνει μόνο χορούς και δημόσιες σχέσεις και βεβαίως δεν κάνει business. Μην θέλετε να δημιουργήσετε την εντύπωση σε αυτούς που δεν μας ξέρουν, ότι είμαστε μια κλειστή ομάδα ανθρώπων που ενεργούμε ιδιοτελώς και προς σκοτεινούς σκοπούς. Έχουμε όλοι μας δουλειές , οικογένειες και υποχρεώσεις.  Έχουμε όμως και μια απέραντη αγάπη προς το χωριό μας, τον Βασσαρά  και τους συμπατριώτες μας. Τους ομογενείς, τους επισκέπτες, τους φίλους του χωριού μας,  τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους.  Δεν δυσανασχετούμε μ’ αυτό που κάνουμε. Μοχθούμε, κουραζόμαστε, αλλά στο τέλος μας μένει η ευχαρίστηση της προσφοράς.  Κάθε μας προσπάθεια, όλων μαζί αλλά και του καθένα μας  χωριστά , αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του κοινού καλού. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, έχουμε διαφορές, συνεργαζόμαστε όμως ομαλά. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε θέλει να μας βοηθήσει, να μας δώσει ιδέες, να μας αντικαταστήσει… Μπορείτε και ‘σεις και όλοι οι συμπατριώτες μας να μας κρίνεται και να μας κατακρίνεται, δεν είμαστε τέλειοι και σίγουρα κάνουμε και λάθη. Δεν έχετε το δικαίωμα όμως  κ. Πρόεδρε να αμφισβητείται τις προθέσεις μας και να θίγεται την υπόληψη μας.

Τι σύμπτωση! Δύο μόλις ημέρες πριν από την δημοσίευση των σχολίων σας  στην εφημερίδα του χωριού μας, το ΔΣ του Συλλόγου είχε συνέλευση. Ένα από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν  ήταν η προσπάθεια δημιουργίας παιδικής χαράς στου Καλιαβά το Πηγάδι. Αποφασίσαμε μάλιστα να διαθέσουμε προς αυτό το σκοπό το ποσό των 1000 ευρώ. Πολύ χαιρόμαστε κ. Πρόεδρε που εδώ οι απόψεις μας ταυτίζονται.. Έχετε μάλιστα ξεκινήσει την ίδια  προσπάθεια και εσείς. Όταν φτάσετε σε σημείο ώστε να χρειάζεστε  την βοήθειά μας σίγουρα θα μας βρείτε δίπλα σας. Άλλωστε ποτέ δεν ήμασταν απέναντί σας….  Σας θυμίζουμε όμως ότι το καλοκαίρι του 2011 σε ερώτηση που σας έγινε για δημιουργία  παιδικής χαράς η απάντησή σας ήταν ότι «όλο το χωριό είναι μια παιδική χαρά, άλλα πράγματα χρειάζεται το χωριό».

Θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι οι αρμοδιότητες του Συλλόγου είναι πολιτιστικές. Δεν αντικαθιστούν ούτε το Δήμο Σπάρτης ,ούτε τον Πρόεδρο , ούτε το Τοπικό Συμβούλιο.

Η επιστολή του Προέδρου στο τελευταίο φύλλο της τοπικής εφημερίδας «Βασσαρέϊκα Νέα»  και στη στήλη Ιστορίες από την καθημερινότητα ενός προέδρου Νο2  δημιούργησε πολλές παρεξηγήσεις καθώς και λανθασμένες εντυπώσεις για αρκετά θέματα τα οποία μπορούν να  λυθούν με μια ανοιχτή συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού. Καλό θα ήταν να είναι παρόντες ο Κύριος Δήμαρχος καθώς και ο κύριος Βαλιώτης που γνωρίζουν αρκετά θέματα για τα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω.

Κύριε Πρόεδρε σας γνωρίζουμε ότι στο μέλλον αυτές σας τις απορίες μπορούμε να σας τις λύνουμε σε ανοιχτές συγκεντρώσεις παρουσία όλων των κατοίκων του χωριού φθάνει να γνωρίζουμε έγκαιρα ότι θα κάνετε Γενική Συνέλευση και όχι την τελευταία στιγμή.

 

Με εκτίμηση

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασσαρά « Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

  Ο Πρόεδρος                        Η Γραμματέας                                    Τα μέλη

Γαλάνης Γεώργιος              Νικολέτου Λευκή                Σταυρόπουλος Δημήτρης

                                                                                               Φλώρος Στάθης

                                                                                               Σγουρίτσα Μαίρη

Γαλάνης Δ. Γεώργιος

Μαλικότσης Παναγιώτης

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s