The Scream

The_ScreamSmall

(E. Munch)

της Γεωργίας Αναργύρου-Hahn

Δεν θα ξεκινήσω με τον ορισμό του όρου δημοκρατία, ούτε τις ευρύτερες ή και επί μέρους εφαρμογές, γιατί θέλω να ελπίζω πως και οι πλέον αδαείς το γνωρίζουν. Θέλω να τονίσω ότι όποια ενέργεια, θέση ή/και λόγος, γραπτός ή προφορικός, εξ ορισμού είναι κοινωνικές πράξεις, και ως πολίτες όλοι έχουμε το δικαίωμα και τις περισσότερες φορές και την υποχρέωση να ενεργούμε υπό το θεσμό αυτό, είτε μας αρέσει είτε όχι. Αυτά ως εισαγωγή. Μια ακόμη παρατήρηση, ορμώμενη από το “…, διά ταύτα διατάσσωμεν” “κανένας χώρος δεν είναι τσιφλίκι κανενός”. Πέρασαν τα χρόνια εκείνα τα παλιά.
Δεν γνωρίζω την πρόεδρο αλλά ας μας πει ποιες είναι η γνώσεις της για τα του χωριού και αν αυτές οι γνώσεις είναι βιωματικές ή εξ ακοής.
Καλό είναι να έχουμε ένα θέρετρο ” να πηγαίνουμε και να βρισκόμαστε όλα τα παιδιά μαζί και να αναπαράγεται η μικρο-κοινωνία της Βοστώνης στην μικρο-κοινωνία του χωριού”. Και καλώς, αν δεν έχετε κάτι καλύτερο και φτηνότερο να κάνετε, γιατί όχι. Εμείς τι σας φταίμε?
Ρώτησε κανείς ποτέ αν το χωριό χρειάζεται γιατρό? Αν χρειάζεται αίθουσα και ιατρικό εξοπλισμό? Εφόσον τέλος πάντων το χωριό είναι το κέντρο των ενδιαφερόντων σας, όπως θέλω να πιστεύω, ίσως και αφελώς, ενώ οι υπόλοιποι είμαστε αδαείς και ταραχοποιοί που σας χαλάν την μανέστρα των διακοπών, ρωτήσατε ποτέ τους κατοίκους για τις ανάγκες τους? Σας ενδιαφέρει κυρία Πρόεδρε να μαζέψετε το παλιό σχολείο που είναι πλέον μνημείο? Σας ενδιαφέρουν οι δρόμοι του χωριού? Ρωτάτε αν υπάρχει μεταφορικό μέσο για τους εναπομείναντες κατοίκους τον χειμώνα? Τι γνωρίζετε κυρία Πρόεδρε για το χωριό? Αναρωτιέμαι, γνωρίζετε τους κατοίκους? Ποιος σας είπε κυρία Πρόεδρε ότι το κύριο μέλημά μας, όπως σωστά διατύπωσε η Γεωργία Μουρίκη, είναι να μάθουμε ποιος ” πήρε δαχτυλίδι” και ποιος όχι? Εδώ όμως θα διαφωνήσω με την συνώνυμη, καθότι οι νεότεροι από τους αναγνώστες από την δική σας πλευρά του Ατλαντικού, ιδέαν περί παλαιών δεν έχουν και ποσώς τους ενδιαφέρουν, αν δεν απατώμαι.
Μήπως τα υπόλοιπα, τα μεστά, τα ουσιαστικά σας είναι δυσνόητα ή αδιάφορα? Όσον αφορά το πρώτο στέλεχος, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να γίνονται κατανοητά σε όλους, πόσο ευκολότερα και λιανά να τα πούμε τέλος πάντων? Απόψεις διατυπώνονται και είμαστε ανοιχτοί για συζητήσεις, προτάσεις και δημιουργικό διάλογο. Γι αυτό άλλωστε υπάρχουν τα όποια μέσα στην διάθεσή μας?? Αναρωτιέμαι αν είναι μας ή μόνον σας!! Όσο για το αδιάφορα, αν ισχύει, λυπάμαι αλλά οι στόχοι μας και οι απόψεις μας διαφέρουν παρασάγγας.
Παρά ταύτα, επιτρέψατε αρχικά η εφημερίδα να γίνει πεδίο μάχης. Γιατί αν εξ αρχής , αλλά και αργότερα, είχατε αποφασίσει να μην δημοσιεύσετε την οποιαδήποτε επιστολή, ίσως να είμαστε πιο ήσυχοι τώρα. Μπήκατε βλέπεις διαιτητές σε ξένον αχυρώνα, και όχι καλοπροαίρετοι, αφού τοποθετείστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και τώρα πολύ άκομψα προσπαθείτε να το μαζέψετε. Πείτε μας απλά με δικά σας λόγια τι εννοείτε με το φιρμάνι σας και εμείς θα καταλάβουμε. Μέχρι εκεί, φτάνει ο δείκτης νοημοσύνης μας.
Με την ίδια λογική και επειδή η εφημερίδα συγχρηματοδοτείται από όλους μας και τυπώνεται εν Ελλάδι και ουχί αλλού, και δεν υπάρχει ιδιοχρησία στα δημόσια, θα μας επιτρέψετε και εμάς λοιπόν να συνεχίσουμε το έργο μας απερίσπαστοι και αν δεν σας αρέσει ”ανεξαρτητοποιηθείτε”.
Αφήστε μας να φαγωθούμε μεταξύ μας, να τα βρούμε, να αγαπηθούμε και να ξαναφαγωθούμε, αν έτσι μας αρέσει. Εσάς τι σας κόφτει? Ή ακόμα, μπορείτε να μας διαγράψετε μιας και οι στόχοι μας δεν είναι προφανώς οι ίδιοι. Τι θα μας λείψει? Η παρουσία σας στο χωριό για τα πανηγύρια? Οι προσφορές σας? Σε τελική ανάλυση, αν κάποιος έχει λόγο, πρωτίστως είναι όλοι όσοι ζουν στο χωριό και κατόπιν έρχονται όλοι οι άλλοι, που είτε έχουν γεννηθεί, είτε αφομοιωθεί, εν μέρει ή πλήρως, ή έχουν ζήσει και πονέσει τον τόπο και εξακολουθούν να εργάζονται και να προσφέρουν δημιουργικά, είτε εντός είτε εκτός ορίων Βασσαρά βρίσκονται. Γιατί στο τέλος, αυτό που μετράει είναι η δημιουργική προσφορά, από όπου και αν βρίσκεται κανείς. Θέλετε λοιπόν να είστε και εσείς από αυτούς που προσφέρουν? Ιδού η Ρόδος …. καλοκαίρι είναι, διακοπές θα έρθετε αρκετοί από εσάς, κάνετε προτάσεις ανάπτυξης του χωριού και εμείς εδώ είμαστε να βοηθήσουμε με την παρουσία σας τα όνειρά σας για το χωριό να γίνουν πραγματικότητα. Όλα αυτά όμως απαιτούν και ιδέες αλλά και προσφορά. Ο νοών νοείτω, γιατί με τα λόγια δεν γίνεται τίποτα.
Μα τι φαγούρα είναι αυτή τέλος πάντων και τι αυθαίρετες αποφάσεις? Από πού ορίζονται όλα όσα μας διατάσσετε? Αναφέρονται σε κάποιο καταστατικό? Και αν ναι, εμείς, οι αναγνώστες και συνδρομητές, γιατί δεν είμαστε ενήμεροι? Αν δεν κάνω λάθος, κυρία Πρόεδρε, μεγαλώσατε, γαλουχηθήκατε και ζείτε στην μεγαλύτερη δημοκρατία όλων των εποχών. Δεν σας έμαθε τίποτα αυτό? Γιατί θέλετε να μας φιμώσετε? Έλεος, γιατί το όλο θέμα το μετατρέπετε σε αρχαία κωμωδία και δεν κάνει. Δεν θα σας βγει. Εκτός και αν εκτιμάτε τόσο πολύ τον Αριστοφάνη, οπότε θα δώσετε σε όλους εμάς ένα καλό μάθημα Δημοκρατίας.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Με εξαιρετική εκτίμηση,
η εκ Βορείων Ευρωπαϊκών προαστίων ορμώμενη,
Γεωργία Αναργύρου-Hahn

One thought on “The Scream

  1. Μήπως κάποιος θα μπορούσε να βάλει στο ιστολόγιο αυτό το περίφημο άρθρο, της περίφημης κ. προέδρου για να καταλάβουμε τί ακριβώς έγραψε.

    Κατά τα άλλα κάποιοι φίλοι από γειτονικό χωριό εξομολογήθηκαν ότι ζηλεύουν αφάνταστα τις επιστολές και τα άρθρα που ανταλλάσουν οι Βασσαρέοι (δεν χάνουν επεισόδιο από τη σειρά).

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s