Γη και ελευθερία…………………….

Εντυπώσεις μιας κατασκηνώτριας.

IMG_7223
Βασσαράς, Αύγουστος 2013….

Κόσμος πηγαινοέρχεται στην αυλή του σχολείου (που οι διοργανωτές και εθελοντές, ντόπιοι και μη,καθάρισαν με πολύ κόπο, δίνοντας ζωή στο κτίσμα και στον περίγυρό του), άλλοι στήνουν σκηνές, άλλοι τοποθετούν τραπεζάκια μπροστά από ψυγεία με μπίρες και νερά, παιδάκια πανέμορφα παίζουν πινγκ – πονγκ,μουσικοί κουρδίζουν τα όργανά τους στην σκηνή….
Αν μου ζητούσαν να περιγράψω με λίγες λέξεις την εντύπωση που μου άφησε αυτό το φεστιβάλ, το πρώτο ορεινό φεστιβάλ στο χωριό Βασσαρά στις πλαγιές του Πάρνωνα θα έγραφα: καταπράσινο βουνό, ελευθερία, πανέμορφο χωριό, πέτρινα σπίτια, συζητήσεις,όμορφος κόσμος….
Κάθε μέρα μια διαφορετική εμπειρία, αρχικά με προβολές ταινιών , (για το ξεπούλημα του νερού στη Χιλή http://www.exandasdocumentaries.com/documentaries/bysubject/environment/%CE%A7%CE%B9%CE%BB%CE%AE), καθώς καΙ με την προβολή της καταπληκτικής ταινίας του Ken Loach, Γη και Ελευθερία.(Land and Freedom).
Ακολούθησαν καλλιτεχνικά εργαστήρια με εξωγήινες ματιές, των παιδιών, που μπορούν ακόμα να βλέπουν την αλήθεια διαφορετικά από εμάς, όπως είπε πολύ ωραία η κοπέλα που συν-οδηγούσε τους μικρούς “εξωγήινους”….Συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα, για την καλλιέργεια των σπόρων από το “Πελίτι”, (http://www.peliti.gr/), για την δημιουργία ενός νέου σχολείου, πιο καινοτόμου, με άλλους στόχους, προβληματισμοί και αναφορές για την αποανάπτυξη-τοπικοποίηση,έκθεση φωτογραφίας”Παράξενα Πλάσματα”….
Ο Βασσαράς, λοιπόν, με τα όμορφα καφενεδάκια του και τον πολύ συμπαθητικό κόσμο, το “κέντρο του κόσμου”, όπως μας είπε ο Γιώργος Μελέτης, πρόεδρος της διαμερισματικής κοινότητας και πιλοποιός με πολύ γούστο και φοβερά καπέλα! Η γυναίκα του, ο πολύ γλυκός τύπος που μιλούσε σπαστά ελληνικά και πολλοί άλλοι που ξεχνάω τα ονόματα, συγχωρέστε με, ήταν πολλές οι πληροφορίες για 3 μέρες! Τα παιδιά, που βοηθούσαν με μεράκι, κολλούσαν αφίσες, τα οποία έφτιαξαν μια πολύ ωραία ταινία , το “serial killer”, ο Τάκης, ο Στέφανος, η Ρόμπιν,(και όλα τα υπόλοιπα,είπαμε,με τα ονόματα,έπαθα Αλτσχάιμερ!), με το χαμόγελο πάντα στα χείλη, όλοι εκεί, μας έκαναν να νιώσουμε από την πρώτη στιγμή, μέρος της ομάδας, να γίνουμε ένα, να συνεισφέρουμε και να συνοργανώσουμε!
Μια άλλη ματιά, με αεράκι καινοτομίας και ελευθερίας, εν μέσω της κρίσης που μας παγώνει το αίμα και τις ιδέες, μας έκανε να ξαναθυμηθούμε πως η ζωή είναι ωραία όταν βρίσκεσαι με κόσμο που πιστεύει σε αυτή, στον τόπο, στη γη, στα ιδανικά….και ξαναπαίρνεις τα πράγματα στα χέρια σου!
Οι υπέροχες συναυλίες,οι Rumors, Οι Blueswire, οι Ital Light, οι Electra and the Local Seeds, καθώς και ο Θάνος Μικρούτσικος με την Ρίτα Αντωνοπούλου, μας έκαναν να λικνιστούμε στους ρυθμούς των blues, της reggae, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να αγαπήσουμε, να γελάσουμε με το φοβερό χιούμορ των Ital Light,να συγκινηθούμε με τους καταπληκτικούς στίχους του Καββαδία, να ξανανιώσουμε….
Η πιο ανατριχιαστική στιγμή, για μένα, ήταν, όταν με τους φίλους που γνώρισα και ήρθαμε κοντά σε αυτό το φεστιβάλ, τον Χάρη, την Σέβη, την Γιωργία και τους υπόλοιπους, τραγουδήσαμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας, τους στίχους από το “Αερικό”: “ΟΣΕΣ ΚΙ ΑΝ ΧΤΙΖΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΣΤΕΝΕΥΕΙ, Ο ΝΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΤΑΡΙΟ, ΠΟΥ ΟΛΟ ΘΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΕΙ”!!!
Ευχαριστώ αδέρφια, για μία από τις καλύτερες στιγμές του καλοκαιριού, για τα χρώματα που πήρα από αυτό το φεστιβάλ, τα οποία θα πιτσιλίζουν τον καμβά του χειμερινού πίνακα που έρχεται….
Ευχαριστώ και σας, όλα τα αερικά του Βασσαρά, για τις ιδέες που φυσήξατε σε όλους μας και εύχομαι να ξαναφυσήξουμε όλοι μαζί του χρόνου, στο 2ο ορεινό φεστιβάλ!
Καλή Συνέχεια!!!
29/8/13
Ευθυμία

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s