Βασσαράς

syntaktwnΤου Γιώργου Σταματόπουλου

Γη κι Ελευθερία ονόμασαν οι κάτοικοι του χωριού Βασσαράς το φεστιβάλ που άρχισαν να διοργανώνουν πέρυσι. Στο φετινό τριήμερο 25, 26 και 27 Ιουλίου έχουν προσκαλέσει μουσικά συγκροτήματα, ανθρώπους του θεάτρου, ζωγράφους, δημοσιογράφους, δικηγόρους. Μαγειρεύουν όλοι μαζί, συζητούν για τα δικαιώματα και τις νέες μορφές ανάπτυξης, τα οικολογικά, συνεταιριστικά, αυτοδιαχειριζόμενα κινήματα. Φιλοξενούν παιδιά του Δημοτικού, προσφέρουν δωρεάν κάμπινγκ και κλιματιζόμενη αίθουσα για όσους έχουν μόνο υπνόσακους.

Ολα αυτά στην κορυφή του Πάρνωνα. Ο Βασσαράς απέχει δύο ώρες και ένα τέταρτο από την Αθήνα· όταν φτάνεις στο 40ό χιλιόμετρο του οδικού άξονα Τρίπολης – Σπάρτης, στρίβεις απλώς αριστερά προς το βουνό.

Εκεί είναι κάποιοι λοξίες που λένε «τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με τους Ρωμαίους ή με τους Γαλάτες». Χωρίς δισταγμό πήγαν με τους Γαλάτες και όνειρό τους είναι η ιδέα ενός γαλατικού χωριού. Μπήκαν στην αντίσταση κι ας ξέρουν ότι απέναντί τους είναι ένα πελώριο, καταπιεστικό, τρομαχτικό πολιτικό σύστημα, που φαίνεται ανίκητο. Εκεί αυτοί. Εχουν βάλει σκοπό την ανταλλαγή, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη με τα απανταχού γαλατικά χωριά και τους μοναχικούς Γαλάτες. Εχθροί τους είναι οι Κακοφωνίξ της μουσικής, της πολιτικής, της TV, του λόγου και της αισθητικής. Αγαπημένα τους δίπολα: Γη κι Ελευθερία, Δράση και Αντίδραση. Αιώνιες αγαπημένες τους είναι η ειρήνη, η σοφία, η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η αθανασία, η ελπίδα, η χαρά, η αγάπη, η ζωή. Εχουν ως αρχή ότι «όσο πιο ψηλά φτάνουν τα όνειρά τους, τόσο πιο ψηλά θα φτάσουν και οι πράξεις τους». Σύνθημά τους το «Ψυχή Βαθιά». Χθες έπαιξαν ο Σπύρος Κονιδάρης, τα Υπόγεια Ρεύματα, οι Radio Sol.

Σήμερα έχει συζητήσεις, μεσημέρι και απόγευμα, με εκπροσώπους της «Εφημερίδας των Συντακτών», της BIOME και των Εκδόσεων των Συναδέλφων, ομιλία για τους αιγιαλούς, καλλιτεχνικά εργαστήρια, ομαδικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, συναυλία με τους Active Member. Αύριο θα μιλήσει η κ. Ευαγγελία Αλεξάκη, εκπρόσωπος των αγωνιζόμενων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, και θα τραγουδήσουν ο Σπύρος Γραμμένος, οι Blues Wire και θα αναλυθεί ο «Καλλικράτης» ως το τέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Γιατί η κρίση -όπως γράφει ο εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ, Γιώργος Μελέτης- γεννάει έρωτα και θάνατο, μίσος και αγάπη, απελπισία και δράση. Από χωριό σε χωριό, από πόλη σε πόλη, από παρέες σε κοινότητες, από κουβέντες σε κινήσεις, από πρωτοπορίες σε πρωτοβουλίες, από διεκδικήσεις σε διαδηλώσεις, από αλληλέγγυες κινήσεις σε συλλογικά εγχειρήματα… Με την πολιτική και την τέχνη, με τη μουσική και την Ιστορία… με συναδέλφους και αναδέλφους, με συναγωνιστές και ανταγωνιστές, με συντοπίτες και «αλλόχθονες», με πατριώτες και κοσμοπολίτες… με τον φόβο των γερόντων, με την αγωνία του μεσήλικα, με τη ζωοδότρα ορμή της νεολαίας. Γιατί το παιχνίδι έχει ανοίξει -αδέλφια-, γιατί παίζεται έξω από τα όρια τα στενά, τα προσωπικά και εργασιακά, τα τοπικά και θεματικά. Γιατί η κρίση καταστρέφει, γκρεμίζει, ανανεώνει, δημιουργεί». Προς Βασσαρά, λοιπόν, στον Πάρνωνα.

gstamatopoulos@efsyn.gr

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s