Η μπασκέτα βρέθηκε!

Μετά την εξαφάνιση της μπασκέτας από την πλατεία του Βασσαρά (δείτε το αντίστοιχο δημοσίευμα) τα μέλη της ΑΜΚΕ «Μαλεβός» αποφάσισαν να γνωστοποιήσουν την κλοπή στο Αστυνομικό Τμήμα Σπάρτης και στο Αρμόδιο Τμήμα. Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου κατατέθηκε η δήλωση κλοπής κατά αγνώστων. Τη δήλωση συνόδευε κατάθεση όπου περιγραφόταν το αντικείμενο και γνωστοποιούσε το συμβάν.

Την αίτηση κατέθεσε η συγγραφέας του κειμένου, μια και ήταν το μέλος που βρισκόταν πιο κοντά από όλους στο αστυνομικό τμήμα (δηλαδή για λόγους τυπικούς, όχι προσωπικούς). Παρακάτω παρουσιάζονται οι εξελίξεις σε σχέση με το επίμαχο θέμα.

«Σήμερα το πρωί Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου με πήραν τηλέφωνο από το Αστυνομικό Τμήμα να περάσω από τα γραφεία τους για να ενημερωθώ σχετικά με την κλοπή της περίφημης μπασκέτας.

Με αρκετή περιέργεια πήγα στο Αστυνομικό Τμήμα. Άραγε είχαν βρει την μπασκέτα ή μήπως ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα; Τελικά την πήραν οι αθίγγανοι ή η μπασκέτα έπεσε θύμα ενδοβασσαραίικης αγάπης;  Έδιωξα όλες αυτές τις σκέψεις γιατί ως συνήθως  τα πράγματα στη ζωή συμβαίνουν με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που φανταζόμαστε ή αλλιώς γιατί τα γεγονότα  συνήθως μας ξεπερνούν.

Και έτσι έγινε.

«Καθίστε λέει», η αστυνομικός.

«Θα ήθελα να σας ανακοινώσω πως η μπασκέτα δεν κλάπηκε, αλλά βρίσκεται στην αποθήκη του κοινοτικού καταστήματος! Την απέσυρε η πρόεδρος του χωριού μετά από απόφαση του τοπικού συμβουλίου επειδή δεν υπήρχε άδεια».

Μάλιστα η πρόεδρος κατέθεσε τα παρακάτω: «Να ανακαλέσετε το συκοφαντικό κείμενο από την ιστοσελίδα www.vasaras.gr», αναφερόμενη στο κείμενο που δηλώνει την κλοπή της μπασκέτας.

Αν το κείμενο της ανακοίνωσης είναι συκοφαντικό ή όχι μπορείτε, αν δεν το έχετε διαβάσει, να το δείτε εδώ.

Από ότι φαίνεται το τοπικό συμβούλιο και η πρόεδρος δεν είχαν την στοιχειώδη ευγένεια, από αυτή που έχουν συνήθως οι άνθρωποι στις πολιτισμένες κοινωνίες, να ενημερώσουν αυτούς που είχαν τοποθετήσει εκεί (εδώ και τρία χρόνια) την μπασκέτα αλλά κυρίως το υπόλοιπο χωριό για την ανάγκη άδειας και την κατοπινή απόσυρση της μπασκέτας.

Άραγε θέλει άδεια μια μπασκέτα σε ένα χωριό; Βάση ποιου νόμου; Και αν θέλει άδεια γιατί δεν τη ζήτησαν; Υπάρχει έγγραφο που ζητείτε η άδεια για να αποφασιστεί κατόπιν η απόσυρση της μπασκέτας; Συζητήθηκε άραγε το θέμα με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου και ποια είναι αυτή; Ποιος έσπασε την αλυσίδα και γιατί δεν ειδοποιήθηκε αυτός που είχε το λουκέτο; Γιατί άραγε κανένας δεν βρέθηκε να ενημερώσει επίσημα ή ανεπίσημα και η απάντηση δόθηκε μόνο κατόπιν της διερεύνησης από την αστυνομία;

Άραγε όλο αυτό είναι νόμιμο;

Και κυρίως, όλο αυτό είναι ανθρώπινο;

Είναι πολιτισμένο; είναι ηθικό;

Είναι δυνατό ανάμεσα σε λίγα άτομα σε ένα χωριό να μην υπάρχει η ελάχιστη ενημέρωση και λεπτότητα τρόπων;

Και αν είναι θέμα νομιμότητας μήπως να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε και για άλλα.

Άραγε έχει άδεια στην πλατεία ο πίνακας ανακοινώσεων; Έγινε με νόμιμα παραστατικά το χτίσιμο της βρύσης στην πλατεία; Μήπως είχαν άδεια αυτοί που έκοψαν κάποια στιγμή τον ευκάλυπτο από την πλατεία; Έχουν άδεια τραπεζοκαθισμάτων οι καφετέριες και οι ταβέρνες για την έκταση που καλύπτουν; Πληρώνουν τέλη στο δήμο;  Αλλά το κυριότερο ερώτημα είναι, μπορεί μια τέτοια λογική να οδηγήσει το χωριό κάπου;

Πολλά τα ερωτήματα, εσείς που διαβάζετε το κείμενο σίγουρα θα έχετε περισσότερα αλλά νομίζω πως ένα είναι το κρατούμενο: η έλλειψη στοιχειώδης ευγένειας και ήθους.

Τι θα κάνουν τα μέλη της «Μαλεβός», τα παιδιά που παίζουν μπάσκετ, ο δήμος για την άδεια μπασκέτας, οι κάτοικοι και μη του Βασσαρά που διάλεξαν να  σιωπήσουν μένει να το δούμε.

Θα απαιτήσουν άραγε την επιστροφή της μπασκέτας στην πλατεία; Θα απαιτήσουν άραγε λίγη ευγένεια, περισσότερη, ειλικρίνεια και λίγο ήθος;

Ποιος ξέρει; το πιθανότερο είναι πως η αλλοτρίωση είναι τόσο μεγάλη που έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.

Ανθή Κοσμά

Man-Ray_τα δάκρυα

Man-Ray_τα δάκρυα

6 thoughts on “Η μπασκέτα βρέθηκε!

 1. Όταν λέω εγώ ότι οι ……. το χωριό το έκαναν τσιφλίκι…
  Έτσι, για να δηλώνει ο καθένας τα ποιοτικά του γνωρίσματα και να κάνει κατάθεση ταυτότητας και πολιτισμού.

 2. Για ποιο λόγο κάποιος να βγάλει τη μπασκέτα? Απ’ όσο ξέρω δεν ενοχλούσε κανέναν και σε περίπτωση που χρειάζοταν άδεια και δεν το γνωρίζαμε δεν σημαίνει ότι έπρεπε να σπάσουν την αλυσίδα και να βάλουν τη μπάσκετα στην αποθήκη χωρίς να ειδοποιηθεί κανείς. Η μπασκέτα για μας τα παιδιά ήταν όαση και περνάγαμε όλο μας το καλοκαίρι εκεί. Πόσες φορές δεν ήρθαν ακόμα και ενήλικες να παίξουν μαζί μας???

 3. Τελικά πως βρεθήκατε τόσοι σήμερα να ξέρετε τι απέγινε η έρμη η μπασκέτα; Σήμερα το μάθατε και σεις ή κρίνατε ότι δεν οφείλατε να δώσετε μιαν απάντηση ειδικά στους μικρούς σας συμπατριώτες;
  Λοιπόν την μπασκέτα την ΄΄πήγαν΄΄ τρεις άντρακλες …….και η πρόεδρος…… τέσσερις!!!!!!!! Αιωνία της η μνήμη λοιπόν ……………. Είθε εκεί ψηλά να δέχεται αιώνια θεϊκά καρφώματα και ονειρικά τρίποντα, από αγγελικά χέρια!
  – Και τι θα παίξετε στην πλατεία Στεφανάκο;
  – Τα βλεφαρά μας μαμά
  – Μπράβο αγόρι μου και ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Να κάνετε ησυχία, πολύ ησυχία, το Χωριό την έχει ΄΄ζωτική΄΄ ανάγκη τ΄ακούς; ΗΣΥΧΙΑ!!!
  Αχ!! Διώχνετε τα παιδιά απ΄την πλατεία, με τον ΄΄ τρόπο σας ΄΄ βέβαια. Τα παιδιά να παίζουν αλλού, οι καλοί στην πλατεία, οι κακοί αλλού…………
  Η πλατεία, το σημείο της κοινωνικής συνύπαρξης και όσμωσης όλων των ηλικιών και απόψεων επιτέλους ΄΄καθάρισε΄΄ ΝΤΡΟΠΗ!!!

 4. Γεωργία Μουρίκη,

  Μετά από αυτό το κειμενάκι γεμάτο “ήχους” και “κραυγές σιωπής” κατόπιν της “επιταγής” για ησυχία, με την πλατεία να παρουσιάζετε σαν το σύμβολο “συνύπαρξης και όσμωσης όλων των ηλικιών και απόψεων” το λιγότερο που περιμένουμε από εσένα είναι μια σειρά από έργα επί του θέματος.

  Και μην αρκεστείς απλά σε έναν πίνακα και σε δυο τρεις γραμμές ή σε πέντε πίνακες και 5-6 σελίδες. Λυπάμαι αυτή τη φορά έχουμε απαιτήσεις, να δώσεις τον εαυτό εκείνο που ούτε εσύ γνωρίζεις πως έχεις.

  Και μη νομίζεις πως μόνο εμείς εδώ στο Βασσαρά περιμένουμε από εσένα. Υπάρχουν πολλές πλατείες που πρέπει να καθαρίσουν την ντροπή.

  Εν αναμονή λοιπόν……για το απρόσμενο

 5. Εκφράσεις σαν αυτές που είδαμε στα σόσιαλ μιντια όπως: “τίποτα γύφτοι θα ήταν….αυτοί κάνουν κάτι τέτοια….” καταδικάζονται από την Ιστοσελίδα ως ρατσιστικοί και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για τους συμπαθείς αυτούς συμπατριώτες μας. Οι Γύφτοι δεν φέρονται ποτέ με τέτοιον τρόπο! (πράγμα που επιβεβαιώνεται και εκ του αποτελέσματος).

 6. Pingback: Τα παιδία παίζει …μπάσκετ | o Βασσαράς στο Κέντρο του Κόσμου

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s