#2 LOCAL ON making memories – Νέα Ημερομηνία

 

LOCAL ON making memories 280315 s

Φτιάχνοντας Αναμνηστικά για την Περιοχή της Λακωνίας και τα Κύθηρα

 τι είναι τα  ενθύμια – σουβενίρ;

Είναι “τo ενθύμιο,συνήθως από τουριστικό ταξίδι, περιήγηση κτλ.”, λέει ο επίσημος ορισμός από το λεξικό. Ανεπίσημα ενθύμια είναι αυτά τα αντικείμενα που επιμένουμε να κουβαλάμε ακόμα και από τα πιο απομακρυσμένα μέρη, αυτά τα φαινομενικά άχρηστα πράγματα που πεισματικά αρνούμαστε να πετάξουμε τις μέρες της καθαριότητας ή την ώρα των μετακομίσεων γιατί απλά μας θυμίζουν κάτι.

Αυτά τα ενθύμια είναι συνδεδεμένα με αγαπημένους τόπους (βουνό, θάλασσα), στιγμές (διακοπές, ξεγνοιασιά), εποχές (παιδική ηλικία, έρωτες), ανθρώπους (φίλους, παππούδες, γιαγιάδες, γνωστούς και άγνωστους), γεύσεις (παραδοσιακές, εξωτικές, γλυκές-σπάνια πικρές), περιπέτειες (όπου δοκιμάζονται τα όρια και οι γνώσεις μας) και η λίστα τελειωμό δεν έχει.

Σουβενίρ ωστόσο είναι και αυτά τα προϊόντα που συναντάμε στα τουριστικά εμπορικά καταστήματα και στα πωλητήρια των μουσείων όπως αγαλματάκια (τσολιαδάκια – αμαλίες – αρχαία αντίγραφα), πιατάκια, καραβάκια, ημερολόγια, τσάντες, μπλουζάκια κ.α. Είναι αυτά τα αντικείμενα αν και έχουμε βαρεθεί, όταν τα συναντάμε και μπορούμε τα αγοράζουμε για τους αγαπημένους ή τις αγαπημένες μας παρόλο που ξέρουμε ότι είναι μια από τα ίδια και τα ίδια ή πως δεν είναι παρά μια φωτογραφία κολλημένη σε ένα μαγνητάκι.

Τι ψάχνει η ομάδα του Activate Now//Eνεργοποίηση Τώρα;

 πράξη,

Σε δημιουργικοκοινωνικό επίπεδο η ομάδα επιδιώκει την ενεργοποίηση όλων εκείνων που θα ήθελαν να αναζητήσουν νέες ερμηνείες και εκδοχές ενθυμίων γύρω από την Περιοχή της Λακωνίας και τα Κύθηρα. Στην πράξη εκθέτουμε τα ιδιαίτερα εκείνα αντικείμενα που με τη φόρμα, τα κείμενα και τις ιστορίες τους, τις εικόνες, τα υλικά και τις μυρωδιές τους πιστεύεται ότι θα καταφέρουν να συνδεθούν με έναν τόπο και με τις αναμνήσεις μας από αυτόν.

σκέψη,

“ΜΜΜμμμ μια εύκολη υπόθεση η Λακωνία”, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος. “Έχει σίγουρα πολλές αφορμές”. Ωστόσο πόσες από αυτές τις “διατυπώσεις” – μορφές  ενέχουν κάτι παραπάνω, κάτι που δεν θα πουλούσαμε απλά, αλλά θα το δίναμε σε ένα φίλο, έτσι ώστε να φέρει μαζί του κάτι από εμάς και τον τόπο μας.

Η φράση “αντιμέτωποι με τον εαυτό μας”, θα μπορούσε ίσως να αποτελεί έναν πιο ειλικρινή επιδιωκόμενο υπότιτλο της έκθεσης. Σε έναν τόπο ιστορικό, που δεν περιγράφεται όμως σε χρόνο παρελθοντικό, μέσα από μια πιο προσωπική προσέγγιση, τόσο του τεχνίτη – κάτοικου αλλά και του επισκέπτη, ο δημιουργός συγχρονίζεται σαν αναπόσπαστο συστατικό μέρος της ανάμνησης με νέες ερμηνείες. Περνώντας από έναν τόπο ενεργό, θα ήταν θαυμάσιο να τον κουβαλάει ύστερα μαζί του και ως τέτοιον, και όχι σαν ένα παγωμένο κοστολογημένο  “στιγμιότυπο” του.

τόπος

Σε πολεοδομικοκοινωνικό επίπεδο η ομάδα θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει την έκθεση σε έναν όχι και τόσο δημοφιλή δημόσιο χώρο της πόλης, με στόχο η ίδια η διεξαγωγή της να αποτελεί απτό παράδειγμα της παραπάνω λογικής. Ενεργοποιώντας τον μέσα από την έκθεση και μια σειρά παράλληλων δράσεων ο αστικός ιστός κερδίζει ένα χαμένο κομμάτι του, φορτισμένο με νέες χρήσεις και αφηγήσεις.

Η έκθεση LOCAL ON, making memories προτίθεται να πραγματοποιηθεί στο δημοτικό πάρκο και κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης με στόχο ο περίπατος στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου να ενταχθεί και πάλι στις συνήθειες των κατοίκων της πόλης.

ποιοι παίρνουν μέρος;

Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους τεχνίτες – σχεδιαστές – καλλιτέχνες, σε όλους όσους διαθέτουν ένα εργαστήρι είτε αυτό βρίσκετε στον υπολογιστή τους, στο υπνοδωμάτιο ή στο σαλόνι, στο υπόγειο, το γραφείο ή το κατάστημα. Σε αυτούς που τους αρέσει και η παραμικρή λεπτομέρεια και ψάχνουν την πρωτοτυπία από τα αντικείμενα μέχρι τα περιτυλίγματα τους.

Αλλά κυρίως αναφέρεται σε όσους τεχνίτες – καλλιτέχνες λαμβάνουν αυτό το κάλεσμα σαν πρόσκληση – πρόκληση για νέες ιδιαίτερες δημιουργίες, που θα αποτελέσουν την αρχή μιας αναζήτησης που στόχος της είναι τα δημιουργήματά της να εξελίσσονται μέσα από την έκθεση των αντικειμένων αλλά και των ίδιων μας των εαυτών μέσα από τις πολλαπλές εκδοχές και οπτικές του. Με άλλα λόγια δεν είναι η ποσότητα που έχει σημασία αλλά η ποιότητα (σαν κλισέ), η επαναδιατύπωση (σαν θεωρία), η καινοτομία (σαν μόδα), και η πρωτοτυπία συνδυαστικά με την αυθεντικότητα σαν πρόθεση της ομάδας.

Δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια, δεν ζητούνται βιογραφικά σημειώματα ή τίτλοι σπουδών.

πότε;

Η 2# έκθεση LOCAL ON, making memories θα πραγματοποιηθεί την έναρξη της ανοιξιάτικης τουριστικής περιόδου ένα τριήμερο που η πόλη της Σπάρτης δέχεται αρκετούς επισκέπτες, στις 9-10-11 Απριλίου. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν η έκθεση θα μεταφερθεί για τις 16-17-18 Απριλίου.

Οι ώρες της έκθεσης θα είναι περίπου 10.00-16.00.

Εάν ο χρόνος για την προετοιμασία σας φαίνεται λίγος δεχθείτε την ελληνική αίσθηση του χρόνου και σχεδόν της τελευταίας στιγμής ή ότι σας έχουμε ειδοποιήσει εδώ και περίπου ένα μήνα ή ότι οι καλύτερες δημιουργίες πραγματοποιούνται υπό πίεση.

τι κερδίζεις;

  • Τη δυνατότητα να παρουσιάσεις και να εκθέσεις στο κέντρο της πόλης της Σπάρτης τη δική σου εκδοχή γύρω από το θέμα των ενθυμίων για την περιοχή της Λακωνίας και των Κυθήρων.
  • Την προβολή των έργων σου σε ειδική ιστοσελίδα αφιερωμένη στο LOCAL ON, making memories.
  • την προώθηση και παρουσίαση των σουβενίρ στον Σύλλογο ξενοδόχων Λακωνίας, τους Υπεύθυνους των πωλητηρίων σε ιδιωτικά και δημόσια μουσεία της περιοχής, στον υπεύθυνο τουρισμού του Δήμου αλλά και σε άλλους σημαντικούς φορείς εκτός Λακωνίας.
  • Τρεις μέρες ανάμεσα με μια ενθουσιώδη παρέα

προϋποθέσεις

Κέφι, χαρά της δημιουργίας, διάθεση για πρωτοτυπία, πίστη ότι  τα παραδοσιακά αντικείμενα μπορούν να εμφανιστούν σαν μοντέρνα και τα μοντέρνα σαν παραδοσιακά. Πως οι προσωπικές δημιουργίες αποτελούν μόνες τους ένα σημάδι του τόπου, φτιάχνουν ένα άλλο διαφορετικό τόπο, ότι είναι οι άνθρωποι που φτιάχνουν τον τόπο.

Υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση (θα την βρείτε στην επόμενη σελίδα) στην οποία δηλώνετε ότι συμμετέχετε στην έκθεση ως φυσικά πρόσωπα (εκθέτες) ή ως επαγγελματίες (εκθέτες – που αποκλειστικά οι ίδιοι διαθέτουν τα απαραίτητα παραστατικά για πωλήσεις, νούμερο ΑΦΜ κτλ).

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης κάθε συμμετέχοντας συμβάλει με το ποσό των 30 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την οργάνωση των πάγκων και τα έξοδα της προώθησης της έκθεσης.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί με την ελάχιστη συμμετοχή 10 εκθετών. Η ομάδα που οργανώνει την έκθεση διατηρεί τη δυνατότητα να αποκλείσει όσους αδυνατούν να συμμετάσχουν σε ένα κλίμα συνεργασίας, πρωτοτυπίας και αμοιβαίου σεβασμού για τη διεξαγωγή και την οργάνωση αυτής της έκθεσης καθώς στόχος της έκθεσης τίθεται η επιτυχία από κοινού.

Η αίτηση συμμετοχής μπορεί να σταλεί στο activateyourparticipation@gmail.com ή να παραδοθεί σε κάποιο από τα μέλη της ομάδας μέχρι της 31 Μαρτίου.

ποιοι είμαστε;

Αν αναρωτιέσαι ποιοι είμαστε, η έκθεση  LOCAL ON, making souvenir είναι μια αυτόνομη και ανεξάρτητη πρωτοβουλία της ομάδας Activate Now//Eνεργοποίηση Τώρα με στόχο το “ονειρεύομαι…  μια πόλη μέσα στη δημιουργικότητα”.

μπορείς να κατεβάσεις και να συμπληρώσεις ψηφιακά την αίτηση από εδώ

1381811_390298204445322_5919582625675259928_n

cropped-activate-logo.jpg

One thought on “#2 LOCAL ON making memories – Νέα Ημερομηνία

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s