Κώστας Λαπαβίτσας ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ

 για τους Πολίτες και την Δημοκρατία.

Video: Louis Woodgate 

Ολόκληρη η ομιλία του καθηγητή Κώστα Λαπαβίτσα στο 4ο Φεστιβάλ Γη κι Ελευθερία, στα Βέρροια στον Πάρνωνα.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι Έλληνας οικονομολόγος, καθηγητής της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πολιτικός.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1961 στη Θεσσαλονίκη. Το 1982 απέκτησε τίτλο μάστερ από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, ενώ το 1986 απέκτησε το διδακτορικό του από το Κολλέγιο Μπίρκμπεκ. Το 1999 προσελήφθη ως λέκτορας στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, ενώ το 2008 έγινε καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Είναι γνωστός για την κριτική του στο σύγχρονο δυτικό χρηματοοικονομικό σύστημα, ιδιαίτερα σε σχέση με τηνελληνική κρίση χρέους, την κρίση της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, αρθρογραφεί στον ελληνικό τύπο και στην εφημερίδα The Guardian, ενώ φέρεται να έχει διδάξει σε Πανεπιστήμια Ιαπωνίας και Τουρκίας.
Το 2007 ίδρυσε την ομάδα οικονομολόγων Research on Money and Finance (RMF).

Από το 2011, ο Λαπαβίτσας, μαζί με άλλους Έλληνες οικονομολόγους, εκφράζει έντονα ευρωσκεπτικιστικές απόψεις, καθώς υποστηρίζει την εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα και την υιοθέτηση της δραχμής για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές Ιανουαρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Ημαθίας με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στις 2 Μαρτίου 2015, ο Λαπαβίτσας, σε άρθρο του στην Guardian, υποστήριξε ότι είναι αδύνατο για την ελληνική κυβέρνηση να τερματίσει τη λιτότητα χωρίς να χρειαστεί να έρθει σε ρήξη με την ευρωζώνη.

Τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς, μετά την υπογραφή νέου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Λαπαβίτσας καταψήφισε το νέο μνημόνιο και αποχώρησε από το Συριζα.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s