Κάρλος Ταίμπο #5Φεστιβάλ #ΓηΚαιΕλευθερία

5o-taibo

Αποανάπτυξη και κατάρευση

Degrowth and collapse

5 Αυγούστου 19.00 στα ΒέρροιαΠάρνωνας, Βόρεια Λακωνία.

αυτοί που περισσότερα γνωρίζουν
για την καταστροφή είναι αυτοί
που ήδη την έχουν νιώσει στο πετσί τους

Ο Κάρλος Τάιμπο γεννημένος στην Ισπανία το 1956, είναι συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Σήμερα είναι ένας από τους βασικούς θεωρητικούς της Αποανάπτυξης.

Η αποανάπτυξη, βασισμένη στην αυτοεπάρκεια και την εκούσια απλότητα, φαίνεται να απορρέει από μια μη βίαιη και αντιαυταρχική φιλοσοφία. Από την άλλη, θέση της δεν είναι η παραίτηση από τις απολαύσεις της ζωής· απεναντίας, διεκδικεί κατηγορηματικά την ανάκτησή τους, απορρίπτοντας την απατηλή λάμψη της αλόγιστης κατανάλωσης. [..]

Η βασική πρόταση της αποανάπτυξης δεν φιλοδοξεί να εγκαθιδρύσει ένα αντισύστημα ή μια αντιιδεολογία στη θέση της ιδεολογίας της ανάπτυξης, αλλά να ξαναεμφυσήσει στην κοινωνία το κριτικό πνεύμα απέναντι στη δογματική σκέψη και τον προπαγανδιστικό λόγο. ”

Κατάρρευση είναι μια διαδικασία, ή μια στιγμή, από την οποία απορρέουν διάφορες συνέπειες:  μη αναστρέψιμες αλλαγές, σε πολλές περιπτώσεις βαθιές μεταβολές σε ότι αφορά την ικανοποίηση των βασικών αναγκών, σημαντική μείωση μεγάλου αριθμού του πληθυσμού, μια γενική έλλειψη πολυπλοκότητας σε όλα τα πεδία – που συνοδεύεται από έναν αυξανόμενο κατακερματισμό και μια επιστροφή σε συγκεντρωτικές ροές-, την εξαφάνιση θεσμών που προϋπήρχαν και, στο τέλος την παρακμή των ιδεολογιών και πολλών μηχανισμών επικοινωνίας, μιας προηγούμενης τάξης. ”  

Ανάμεσα στα τελευταία του έργα ξεχωρίζουν τα:  Δεν είναι όπως μας τα λένε. Μια κριτική της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ένωσης (2004), Η αποανάπτυξη με απλά λόγια (2011), Το κίνημα 15 Μάη σε εξήντα ερωτήσεις(2011), Ισπανία, ένδοξη χώρα. Μετάβαση, θαύμα και κατάρρευση (2012). Η Πρόταση της Αποανάπτυξης, είναι το πρώτο βιβλίο του που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων. Το τελευταίο του βιβλίο Colapso, Capitalismo Terminal, Transición Ecosocial, Ecofascismo [Κατάρρευση, Τελειωτικός Καπιταλισμός, Οικοκοινωνική Μετάβαση, Οικοφασισμός] (2016) βρίσκεται ήδη προς την τρίτη του έκδοση.

Με τη μεταφραστική βοήθεια των Ανθή Κοσμά, ajugar.gr  (Μαθήματα Ισπανικών) yourtranslator (Mεταφράσεις σε όλες τις γλώσσες!).

total poster

 

γη-και-ελευθερια-5